IntervjuiSrpski

Sick Crap

Pre dve godine čuo sam za ove Puljane koji su me osvojili na prvu loptu. Četiri momka iz grada Idijota, sviraju old school hardcorepunk sa jakim uticajem RKL. Nema greške! Ubrzo sam stupio u kontakt sa Tedijem koji je negde u to vreme ušao u bend i sa njima radio na novom, drugom albumu. Od tada se sa tim momkom redovno dopisujem. Par puta smo pričali da uradimo intervju, ali uvek smo ga odlagali. Na kraju kad je došlo da to stvarno obavimo ja nisam imao pojma šta bih ga mogao pitati jer smo u međuvremenu non stop bili na vezi i uveliko pretresli sve moguće teme. Jednog dana ipak smo rešili da se dohvatimo tastature i evo šta je od toga ispalo.

Intervju: Nemanja Bošković.

Kad ste krenuli sa radom i ko je u bendu?
Sa radom smo počeli 2013, tačnije 29.1. Sadašnji članovi benda su: Medo na vokalu, Miki na gitari, Smeh na basu i Tedi na bubnjevima. Pređašnji članovi bili su Stefan i Matija kao basisti i bubnjar Robi.
Znači samo pevač i gitarista su iz originalne postave? Odakle ti u bendu i gde si svirao pre?
Da, njih dvojica su tu od početka. Odakle ja? Ah, šta ja znam. Išli smo na pivo na staru tvrđavu i eto, pivo je presudila. Napili me i iskoristili.

Zgodan si momak nije im bilo lako. Koliko imate izdanja do sada?
Sve je jasno. Do sada smo objavili dva albuma, prvi je “Take No Shit” snimljen u postavi: Stefan, Medo, Miki i Robi. Drugi album se zove “Wasted Kids” koju je snimila sadašnja postava. Moram napomenuti i zahvaliti se „Drinkin Beer Bandana Records“ koji su nam omogućili i izdali kasetu sa oba albuma.

Gde ste snimali albume?
Oba albuma snimljena su kod Juleta, u studiju „Grobnica“ (gitarista Bolesnog grinja, Anti otpada, Eluj…)

Čekaj i prvi album je objavljen na kaseti? Kako ste došli do tog izdavača, meni je potpuna nepoznanica ko su ti ljudi?
Da, bio je u početku dogovor da će se izdati prvi album, pa za mesec dana drugi. Al’eto, dobro je i ovako. Kako smo došli do njih? Jednoga dana si nam se ti javio i reko da moramo imati neko izdanje. Upisao u facebook „records“ i listao, slao ljudima naše molbe i eto… Takođe, i meni su bili nepoznati ali sam video da imaju i izdanja nekih poznatijih bendova.

Hahah to je bila jedna od prvih naših konverzacija. Drago mi je da je tako ispalo. Nikad nisam razumeo bendove koji svoje snimke samo zakače na bandcamp bez želje da imaju fizičko izdanje.

Istina, drugačije je imati izdanje u rukama ili stvari skinute na kompu/bandcampu.

Ko pravi pesme i kako ide proces nastanka stvari?
Šta se tiče instrumentalnog dela svi smo aktivni, čak i vokal. Najčešće napravimo kostur pesme pre nego što počnemo svirati naš set, pa se na kraju odsviranog seta vratimo na kostur i razmišljamo (da, razmišljamo) i pokušavamo videti šta gde najviše paše.

Glavni uzori su vam RKL?
Nema tu glavih uzora, Influence 80s bands Kalifornija, Italija, Finska i naravno Pula punk!

Tekstovi, o čemu govore, koliko su vam bitni i ko ih piše?
Na borbu protiv pizdarija i na pozitivno razmišljanje. Naravno da su bitni. Tekstovi su koji svi proživljavamo i teme iz stvarnog života, namera nam je da prenesemo poruku i stavove protiv negative, da prikažemo borbu protiv svega onoga što nas jebe i da potakne publiku na akciju.
Najlepši osećaj je kad se publika pronađe u tekstovima i vrati nam na stejdž energiju koju mi pokušavamo poslati njoj.

Ah da imate i taj tekst na italijanskom. Ko je to pisao?I zašto baš žabarski jezik?
Tekst za pesmu „Azione I Mai“ napisao je Medo. Na italijanskom je zbog povezanosti zvuka i asocijacije na italjanski HC 80ih. I tematika teksta je u skladu s porukom koju takvi bendovi odašilju.

Kako je došlo do pesme sa MC Shadow?
Mc Shadow je naš dobar prijatelj i jedini HC raper na ovim područjima. Saradnju smo planirali još s počecima našeg sviranja: jednog dana su se kockice poklopile i odlučili smo napraviti stvar. On je došao sa tekstom, mi smo napravili muziku i za par proba pesma je bila gotova.

Prošlo je skoro godinu dana od izdavanja albuma a vi ste samo par svirki imali… gde je problem?
Nema problema, i nije baš samo par svirki. Kad god nas neko zove pokušavamo odsvirati. nije da se guramo preterano u svirke, ali ima ih. Festivale tokom leta teško stižemo zbog Medovog posla, inače Medo ima surf školu pa eto da znate. Planiramo na Euro tour, ali nemamo sreće s organizacijom. Teško povezujemo kontakte i tražimo pomoć za tour od dve nedelje u decembru ili januaru.

A šta je bilo sa Srbijom? Trebali ste doći ovamo ili ne?
Bilo je sa ekipom iz DC-a tačnije sa Ganjom (Ganja volimo te) nekih dogovora ali nikako da uhvatimo vremena, i bio je još jedan poziv, ali nam se dečko nije javio kasnije. U svakom slučaju u planu je koncert u Srbiji. Svakako, jedva čekamo!

Koliko su Kud Idijoti i festival poput Monte Paradisa pomogli afirmaciji Pule? I šta tebi taj bend znači?
KUD Idijoti? Prva stvar koja padne mi na pamet je što smo imali pank bend koji je bio šta bi se reklo ”to, to”, druga stvar je ta šta je u vreme kad su oni počeli to bio haos što se tiče takve muzike/tekstova, nasilno…, treća stvar- antifašizam. Osim toga, imao sam priliku gledati ih par puta i ta energija na stejdžu, do ljudi koji su doputovali iz drugih zemalja da pogledaju legende, sve je bilo savršeno. Osim toga Tusta i KUD Idijoti ostavili su ogroman trag i to se ovde jako oseti. Uglavnom, Pula punk! Što se tiče Monte Paradisa, organizacije, ljudi, nema se šta loše reći. Praktično sam odrastao tamo, i smatram da je MP odgojio sve bendove sa područja podzemlja, a i šire. Jednako dobro se osećam na stejdžu i ispred njega.

Hrvatska scena, bendovi, klubovi. Posećenost….
Situacija je u Hrvarskoj po pitanju bendova, klubova, organizacija odlična. Gde god da smo došli bili smo prijatno iznenađeni. Kad mi neko kaže vidi ovaj bend, oni su čak iz Hrvatske i pogledaj kako su dobri, zadavio bih ga. Imamo odlične i kvalitetne bendove kao i festivale. Na žalost imam neki osećaj da mlađe generacije nisu tolko posvećene organizaciji koncerata ili osnivanju bendova i obavezama koje dolaze sa tim. Ali kako se kaže: ”ima dana više nego kobasica”. Svakako sam ponosan što u svakom delu Hrvatske ima brutalno dobrih i naširoko poznatih bendova koji ostavljaju trag za sobom.

Kakvi su vam planovi? Šta da očekujemo od benda u skorijoj budućnosti?
Planovi su nam da za početak odradimo koju probu. Imamo uskoro koncert u blizini Pule i još par dogovorenih nastupa al’ otom potom. Planovi su takođe i da prodamo nove majice i nekad u budućnosti pronađemo izdavače za vinile. Treba se organizovati i naći vremena za tour.

Poruka za kraj…
Surf, skate , beer & hardcore punk

Sick Crap

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close