Koncerti

TRAPPED UNDER ICE, HIGHER POWER, BROKEN TEETH, CHAMBER // 20.10.2017 // CAMDEN UNDERWORLD, LONDON

Trapped Under Ice

Pre nešto više od četiri godine prvi put sam gledao baltimorski Trapped Under Ice na ovom istom mestu i tada se govorilo, a i pisalo, da im je to poslednja turneja. Na svu sreću radilo se samo o razlazu na neodređeno vreme uz obećanje da se bend nije raspao. Ili kako to negde rekoše: This beast isn’t dead, merely sleeping. Članovi su se razmileli i od tada imamo fenomenalni Angel Du$t u kom su Justice Fripp (Trapped Under Ice) i Daniel Fang (Mindset / Praise /Turnstile) udružili snage. Nekoliko godina kasnije, počinje da se priča da se radi novi album i da se bend vraća. I tako i bi. Ove godine je izašao sjajni “Heatwave” i Trapped Under Ice su ponovo tu, na bini.

Neverovatno kako vreme leti. Na ovom istom mestu sam ih gledao pre nešto manje od pet godina a uopšte nemam takav utisak. Koliko se sećam, gig tada nije bio rasprodat ali su ovog puta karte planule.
E sad, da li je to zbog predgrupa ili (ja sve hoću da verujem) zbog TUI, nisam siguran. I tu ću na momenat da stanem i da prijavim da sve više i više imam utisak da UKHC scena nije baš u oldschool fazonu. Ja sam prilično otvoren kad su HC žanrovi u pitanju, negde me ima malo, negde sam iz sve snage zastupljen ali ne znam… da li su godine u pitanju? Jednostavno mi se čini da omladina ovde ne zarezuje baš nešto preterano Judge, Gorilla Biscuits, Youth Of Today onoliko koliko gotivi Renounced, Higher Power i šta ti ja znam koga sve ne. U redu, ukus ali istorija mora da se zna. Da li je to zato što je sve dostupno i svaka svirka je na prepišati od gajbe? Da li zato što smo se toliko zlopatili pre dvadeset-trideset godina da dođemo do informacija, muzike… pa smo bolje informisani? I znamo istoriju uzduž i popreko? Ne jednom sam čuo: “Ja sam počeo da slušam HC sa Madball“. I to ne “Set It Off” Madball nego prilično kasnije.

Evo i sinoć na primer: Pored mene stoji devojka sa nekih dvadeset i nešto godina i priča mi kako je ušla u HC sa 16. Sjajno. Onda mi kaže kako joj je jedan od boljih HC gigs 36 Crazyfists?!
Meni je to skroz nejasno. Okej da voliš taj bend ali samo ako si pročešljala istoriju pa se zadržala na nečemu što ti najviše godi. Nedavno sam u nekoj od UK Hardcore FB grupa na postavljeno pitanje koji je top HC album 2017. odgovorio Bloodclot bez oklevanja. Uz naravno Burn i još desetak koji su ušli u najuži izbor. I kasnije shvatim da sam jedini koji je naveo nešto što nije Metalcore, Beatdown, Crossover ili bilo koji drugi pravac a da heavy metal nije makar malo udrobljen. Jednostavno, UKHC klinci su najviše u metalnim oblicima HC-a. Da ne generalizujem previše, postoje opasni straight edge bands kao Insist, True Vision od novijih. Postoji standardna Punk scena. Postoji još mnogo toga ali kada je HC u pitanju, klinci će radije na Renounced nego na Insist. Potpisujem. Zato ne mogu da budem sasvim siguran da li je sinoćni koncert rasprodat zbog TUI ili zbog toga što su najavljeni Firm Standing Law, Big Cheese, Chamber, Higher Power i Broken Teeth?

Sto puta sam sebi rekao da ću prestati da idem na sam početak svirke. Ne kažem, bilo je odličnih supports, mnoge sam na taj način i otkrio ali bar mogu da zaobiđem one koje sam već gledao a nisu mi se dopali. I sinoć odlučim da eventualno pogledam samo Broken Teeth od predgrupa. U međuvremenu Firm Standing Law je otkazan, satnica se ispomerala i ja stignem taman kada su, od ovdašnje publike obožavani, Higher Power izašli na binu. Ukoliko među vama postoje fanovi ovog benda, daću vam savet: “Ne idite na svirku. Bez zajebavanja, nemojte. Ukoliko ono što čujete sa CDs, LPs volite, ostanite na tome”. Bend uživo je smor smorovskih smorova. Toliki smor da posle deset minuta počnu ozbiljno da idu na kurac. Drugi put ih gledam i dno su. Zaobiđite i ne kvarite ugođaj koji imate ako ih slušate kod kuće. Tako da ni Broken Teeth nisu uspeli da me oraspolože. Nešto bolje ali što se mene tiče, i oni će ubuduće biti zaobiđeni.
Publika većinom ne deli moje mišljenje nego divlja uz ove bendove što samo ide u prilog onome što sam malopre rekao. Metal bajo. Na kraju svih krajeva, najviše volimo metal. I tačka. Heheh… ajd okej. Samo ja u tome neću učestvovati. Ako mi je do metala, znam na koja vrata da zakucam.

Trapped Under Ice je konačno na bini, “Pleased To Meet You” prva i eksplozija. Pogodi me čaša piva (plastična) u vugla. Krkljanac, pičvajz, ludilo. Zvuk odličan, bend više nego odličan. Svega 35 minuta i kraj. Kratko. Prekratko ali sam u svakom slučaju prezadovoljan. Obavezno overite kad god i gde možete.
Heatwave takodje.

Đole

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close