Red Five Point Star

Slovenački sastav Red Five Point Star koji ističe kao svoju najbolju stranu žive nastupe, uspeo je i da dokaže koliki značaj pridaju tom segmentu time što su, od 1998. godine kada su osnovani,  do danas održali preko 500 nastupa, svirajući u gotovo svim evropskim državama, pa i šire, jer su u dva navrata odradili turneju po Južnoj Africi (2009. i 2010. godine) i jednom po SAD-u (2011. godine). Pored ska, ska-punk i swing žanrova koje preferijaju, dosta koketiraju i sa jazz-om i rockabilly-em, čak i sa brazilskim i kubanskim ritmovima, tako stvarajući svoj lični prepoznatljivi zvuk.

Ispred benda, frontmen Uroš Grahek

Ska muzika potiče sa Jamajke, i imala je svoj uzlet krajem 50-ih godina dvadesetog veka. Faktički, započeta je pre nego što ste se i rodili. Kako ste se pronašli u ska muzici, i po čemu vam je ona posebna?

Da mnogo pre, ali kad se priča o muzici, nema veze iz kog razdoblja je, nego kakva je. O čemu priča… kakav je “flow” muzike… ljudi se još uvek pale na klasiku, što je odlično. Ja uvek kažem, da postoji samo dva stila muzike: dobar i loš. Ja sam inače kao klinac slušao puno punka… bolje rečeno punkrocka. Mnogi su bendovi imali i neke “ska” delove a onda sam otkrio Operation Ivy, a mislim, da se dogodio taj veliki “twist” sa nekom starom pločom Madnessa (mislim, da je bila ploča One Step Beyond) i istodobno sa kasetom, na kojoj je bio album našeg kolege Bucketa i Toastersa “Dub56” –  meni jedan najboljih ska albuma svih vremena… tako da mislim, da smo više ustali pod uticajem 2-Tona. I sad slušam dosta toga, bendove poput The Specials, The Beat, Selecter… a kad se govori o originalnoj ska muzici, čiji su predstavnici recimo Skatalites… ne znam, možda mi je malo previše prejednostavna. Poštujem izvođače, ali nije nekako naš stil, zato i pokušavamo u muziku ubaciti neke druge stilove poput swinga, latino muzike, punka… Buck nas je jednom nazvao Brian Setzer meets The Specials, što je compliment, ali kod mešanja stilova uvek trebaš biti pažljiv. Znam mnogo bendova koji rade to, izmešaju svašta a nemaju rezultat, muzika “ne radi”, pa onda dobijamo puno nekih neslušljivih stvari.

Koliko je ska muzika zastupljena u Sloveniji?

Pa tako na prvu loptu ne najbolje, vidi se da ska baš nije najpopularniji stil… ima bendova, koji ubacuju ska u svoju muziku poput kolega Elvis Jackson, ali sve manje i manje, imamo i kolege iz Kočevja Sell Out, i možda je to to. Alter scena uopšte u Sloveniji trenutno nije u najboljem stanju, ali ne odustajemo, mi smo upravo napunili 18 godina.

Dugo ste na sceni, sa puno nastupa van Slovenije. Postoji li uopšte globalna ska zajednica koja podrazumeva razmenu gostovanja ili neki drugi vid saradnje bendova iz različitih država?

Mislim da ne, svako ima neke kanale po kojima se pokušava plasirati van svoje zemlje (ako mu je to uopšte u interesu). Mi smo tako puno radili van Slovenije (Balkan, Evropa, Južna Afrika uključujući Bocvanu i Svaziland, Severna Amerika…). Takva razmena možda se može raditi recimo negde u Evropi, ali teško van nje. Trebaš se s nekim baš dobro povezati, da napraviš neke razmene. Mi smo smo sličnu saradnju imali u period između 2005. i 2008. sa francuskim kolegama Joke i organizacijom (promoterom) “AOLF” iz Pariza a kasnije sa Bucketom i Toastersima. S njim kao predgrupa (u Evropi i Americi) a kasnije i kao njegov prateći bend. U tom sastavu svirali smo nekoliko koncerata i kod vas.

Gostovali ste prošle godine u Nišu. Kakva je vaša veza sa scenom u Srbiji?

Slavko Krunić, koji nas je i doveo u Niš, on je legenda kada se govori o ska sceni u Srbiji, pošto njega znaju svi bendovi ali i on poznaje njih. Puno je napravio za razvoj scene. Tako smo se upoznali i sa momcima iz Procesa, koji su nam pružili priliku da sviramo s njima u Nišu krajem 2014. Godine. Poslednji put smo bili kod vas kao deo sastava Toasters sa Bucketom. Nadamo se da će biti super i ovaj put. Ovo će nam biti prvi put da sviramo u Novom Sadu i baš se veselimo zbog toga.

www.redfivepointstar.com

Comments

comments

You may also like...

Leave a Reply