Kraj najdugovečnijeg fanzina na svetu

Najstariji fanzin, koji od 1982. izlazi u papirnoj formi svakog meseca (do sada je objavljeno 429 brojeva), američki Maximum RNR najavljuje još par mesečnih izdanja a potom se gasi.
Na žalost, slaba prodaja, visoke cene poštarine i trendovi vremena u kojem živimo primoravaju ih da stanu sa radom. Iako poznati po svojoj britkoj politici s kojom su često ulazili u sukobe sa poznatim imenima (setimo se samo priče sa Agnostic Front)  ne može se osporiti da je fanzin decenijama važio za glavno glasilo punka koje je mnogim bendovima/labelima dalo vetar u leđa i pomoglo im da budu to što jesu.
Iako američki fanzin, Maximum RNR je uvek imao dobru pokrivenost punk dešavanjima iz celog sveta. Sa prostora Balkana, odnosno ex-Yu, stizali su reporti, intervjui, recenzirala su se izdanja. Slovenački UBR je čak izašao na kompilaciji “Welcome to 1984”, Tokom 90ih ljudi su pisali i slali tekstove o dešavanjima na sceni. U poslednjih petnaestak godina bendovi poput Lets Grow, Bernays Propaganda, Concrete Worms, Sick Crap, Hitman i SUS takođe su našli svoje mesto na stranicama fanzina dok je u januarskom broju izašla priča o dešavanjima u vezi beočinskog diska. Najavljena su još tri broja a onda se dosta stvari seli na net. Standardna forma fanzina u vidu štampanog mesečnog glasila neće više izlaziti.
Ekipa iz Beočina će nabavljati svaki broj do kraja, pa koga interesuje može im se javiti za svoj primerak.
Concrete Worms u decembarskom broju 2013. godine

Pročitaj i:

OOTD na društvenim mrežama:

Scroll to Top