Vesti

In Memoriam: Goran Ivičić – Tukša (1963-2016)

Tokom vikenda preminuo je i jedan od pionira NS punk scene, Goran Ivičić – Tukša (1963-2016).  Bio je član bendova Direktor, Gomila G, Obojeni Program, Imperium Of Jazz, Labaratorija zvuka a 1993. godine kreće u solo projekat Tukša pauk oblak.

Iz knjige Novosadska punk verzija, Sava Savić:

     Poseban utisak na mene ostavio je bend Direktor. Na njihovu svirku nabasao sam potpuno slučajno. Jednom prilikom Stevica, Mladen, Geak i ja išli smo do Elanove mesare u blizini keja, u kojoj je radio Sava Sivački,369 (1) Mladenov i Stevicin tata. Pošto smo proveli izvesno vreme kod njega, krenuli smo prema keju, da bi nas ubrzo privukao reski zvuk električnih gitara. Negde pred Spomenikom žrtvama racije bila je postavljena bina, a nama je po zvuku odmah bilo jasno da to neće biti drvljenje nekih kosoša kojih je u to vreme bilo na sve strane, već da je u pitanju nešto baš po našem ukusu. Saznali smo ubrzo da je reč o proslavi Mesne zajednice “Sonja Marinković”. Zvezde programa bili su momci iz benda Direktor, a kao predgrupa nastupio je Ukop. Radilo se očigledno o društvu skrpljenom na brzinu, da za pomenutu priliku zagreje prisutne, a onda je na scenu stupio Direktor. Potpuno mi je jasno zbog čega je Robert rekao da je Direktor u to vreme važio za muzički potkovaniji bend od Gomile G. Repertoar Direktora bio je mahom Sex Pistols, toliko dobro odsviran da sam se naježio. Svirali su i jednu, možda dve, svoje stvari, u postavi: Boško Prosenica Brča – gitara i vokal, Petar Petrović Pera – gitara, Goran Ivičić Tukša – bas i Predrag Janičić Buca – bubnjevi. Brča je kasnije svirao u Pekinškoj patki, Tukša i Pera u Gomili G, a Buca u klasičnom new wave sastavu Fotomodel ( zamenio ga je Josip Barbarić Bandit).

     Kada je Ivan Šurjanović Šuća 1977. godine iz Londona doneo ploče Sex Pistolsa, Ramonesa i Clasha, u Tukšinoj glavi usledio je muzički salto mortale:

     “Moje društvo i ja bili smo oduševljeni novim zvukom. Buca, Pera, Brča i ja išli smo zajedno u Osnovnu školu “Đorđe Natošević”. Odlično smo se poznavali i pošto smo svi već imali neka iskustva s instrumentima, osnovali smo bend Direktor. Vežbali smo svakodnevno. Dva meseca nismo izlazili iz prostorije za probe. Okupljali smo se u zgradi Mlinpeka, u kojoj je kasnije otvoren klub Bronx, a vežbali smo i u Mesnoj zajednici “Sonja Marinković”. U to vreme zvučali smo zaista dobro. Svirali smo pesme od Pistolsa, ali i neke svoje stvari, poput “Keksa, seksa” i “Klopka za pacova”, što je praktično bila obrada “Rat Trap” od Boom Town Rats.”

Na slici je bend Direktor Tukša i Brča

 

Comments

comments

Tags

Slični članci

Leave a Reply

Close