Shock Troopers

Shock Troopers @ To Be Punk festival #12 , 31/05/2019 by Lea Bodor

Shock Troopers je crust / hardcore bend iz Skoplja koji je oformljen 2007. godine. Njihov zvuk je mešavina sirovog crusta, kratkih grind core deonica te mračnih sporih delova sa heavy rifovima. Bend je nedavno objavio svoj drugi album “Gluvo doba” a potom krenuo na dugačku evropsku turneju.

 

Upravo ste na turneji, koja je krenula iz Beograda. Kako se stvari odvijaju do sada, gde je bilo najbolje, ima li stvari kojim niste zadovoljni?

 Trenutno smo u Nemačkoj gde brojimo poslednje dane turneje. Do sada je sve bilo cool a koncert u Beogradu ubrajamo u jedan od najboljih.

Koliko je jednom bendu iz Makedonije komplikovano da krene na put i u jednu ovakvu avanturu od mesec dana?

Uopšte nije teško ako sve dobro organizujete i naravno ako imate prijatelje koji su spremni da vam pomognu. U našem slučaju, oko ove turneje Ergin i Tejka sun am odradili veliki posao.

Kakva je generalno underground scena kod vas?

 Scena je manje više prilično živa, ima dosta kvalitetnih aktivnih bendova, u poslednje vreme i dosta dobrih koncerata. Lično mislim da u gradu kakav je Skopje uvek može da bude bolje.

Bendovi koji su među najaktivnijim vuku uticaje iz metala (Smut, Hardfaced, Short Fuse Hero), koji su vaši uticaji i koji su po vama najbitniji albumi?

Mi smo počeli kao crust grind bend, ali s obzirom na različit muzički ukus članova benda prirodno je bilo da se tako nametne i naš stil. Baš iz tog razloga teško nam je reći koji nam je najbitniji album pošto nabrajanju ne bi bilo kraja.

Kako nastaju vase pesme, ko je zadužen za pisanje muzike a ko za tekstove i o čemu oni govore?

Pesme pravimo na različite načine a u samom procesu učestvujemo svi podjednako. Nemamo neku posebnu formula, na kraju se sve desi spontano. Isti slučaj je i sa tekstovima. Uglavnom su lične prirode. Naše gledište na svakodnevnu monotoniju.

Album “Gluvo doba” objavili ste kao LP. Koliko se isplati jednom malom bendu da objavi vinil, da li ljudi u Makedoniji uopšte kupuju vinile i da li misliš da je fizičko izdanje bitno i zašto?

Ako očekujete bilo kakav profit, naravno da vinili nisu isplativi. Sve je na ličnoj satisfakciji i promociji. U našem slučaju veoma smo zadovoljni kako se ploča prodaje. Svakako mislimo da je fizičko izdanje veoma bitno. Nije dovoljno ostaviti samo virtuelni trag, bitno je da imaš i fizički dokaz da si nekad nešto radio.

 Kakvi su vam dalji planovi nakon evropske turneje?

Vraćamo se uskoro kući nakon duge turneje i posle kratke pauze stižemo u Novi Sad na To Be Punk. Nakon tog nastupa ćemo se usresrediti na rad na novom albumu.

 

Intervju objavljen u To Be Punk fanzinu #12, 06/2019

Comments

comments

You may also like...