The Best Of 2019 by Fedja

Top 5 albuma objavljenih 2019. godine (bez nekog posebnog redosleda)

Fiskalni račun – Naša stvar (SKC Novi Sad)

Na ovom albumu nema loše pesme, nema ni prosečne, ređa se hit za hitom. Prvo zvanično izdanje Bečejaca je delimično njihov “best of”, ali drugim delom tu su nove pesme koje sve do jedne drže kvalitet svojih prethodnica.

ESC Life – Born to Be Mild (PDV)

Gotovo pune četiri godina nakon sjajnog prvenca ovi specifični Zagrepčani nastavljaju gde su stali. Stilski i žanrovski se nije mnogo toga promenilo, ali primetno je da je ovaj album koji obiluje hitovima i toplim melodijama ipak za koju nijansu zreliji.

Shoplifters – Secret Free World (PopKid / Brassneck / Waterslide / White Russian / Bartolini)

Trenutno najbolji novosadski pank bend, u nažalost ne baš masovnoj konkurenciji, nakon trilogije EP-jeva od po četiri pesme isporučio je publici konačno ceo album. U njihovom stilu iz pesama pršte emocije, a dinamika se razlikuje od numere do numere, te ovih jedanaest komada čine skladnu celinu.

Refused – War Music (Spinefarm / Search and Destroy)

Švedski veterani nakon povratničkog albuma “Freedom” nastavljaju gde su stali još jednim sjajnim izdanjem. Samo ime albuma govori o kakvoj tematici pevaju, a ko je iole upoznat sa radom ovog benda zna sa koje strane pristupaju ovakvoj tematici. Premoćni rifovi su sastavni deo njihovih kompozicija, pa ni ovog puta nisu izostali.

Clowns – Nature / Nurture (Fat Wreck Chords)

Nedavno sam čuo da je u pitanju poprilično mlada ekipa, pa je nekako i razumljivo da im je svaki album zreliji i kvalitetniji od svojih prethodnika, a ovim izdanjem napravili su najveći iskorak do sada. Bend koji definitivno želim da čujem uživo, šteta što su nedavno u Pečuju svirali u neku glupavu sredu i niko iz Novog Sada nije išao…

Top 5 koncerata  u 2019. godini (bez nekog posebnog redosleda)

Jodie Faster @SAWA Festival, Županja

Realno ceo SAWA fest treba staviti na listu, ali ovaj bend mi se ipak najviše istakao. Najpre me je samo ime benda privuklo, što mi nije strano, ali se nije dugo desilo, a onda su me oduvali svirkom drugog dana, poprilično mirnog naspram prosečne večeri na ovom festival. Kupio sam i kasetu “9 pesama u 10 minuta” i često je slušam, iako nije moj standardni fazon.

Missstand @Dom B-612, Novi Sad

U gradu se ništa ne dešava osim ove svirke, nemamo pametnija posla pa odluka pada na koje pivo u Ovnu i odlazak na ovaj događaj. Prvi bend je bio ok, ali ovi Nemci koje ništa nismo razumeli su ostavili sjajan utisak na mene.

Bernays Propaganda @CK13, Novi Sad

Zvanično koncert Bernays Propaganda, ali je ovde zapravo šestoro muzičara izvelo pesme objavljene kroz pet različitih bendova i projekata. Dva i po sata dinamične i energične svirke sa prigodnim video snimcima u pozadini. Makedonci su opravdali reputaciju da svi njihovi bendovi zvuče sjajno tokom nastupa uživo.

Pank romantika @Močvara, Zagreb

Fiskalni račun, Debeli precjednik, Kurve, FNC Diverzanti…pa još začinjeno sa Denis & Denis! Gazda Vlaja je nastavio dugi niz organizovanja sjajnih manifestacija pod sloganom “dan zaljubljenih”, a zapravo pravi žurku sebi za rođendan. No, nije ovde sama svirka to što je dovelo ovaj koncert na moju listu. Beskonačno sati vožnje do Zagreba starom magistralom, svirka. a u povratku kratko zaustavljanje u Osijeku da se kucne koja flaša sa lokalnom ekipom kompletirali su doživljaj.

Benefit za Iluzije slobode @Dom B-612, Novi Sad

Premijerni nastup sjajnog benda Smrt razuma i verovatno najbolji nastup JKMAMKK koji sam imao prilike da gledam.

Comments

comments