IntervjuiSrpski

DMT

DMT (Distorzija Motorne Testere) je punk-rock bend koji aktivno svira koncerte dvadesetak godina. Prvim albumom u 2002. godini obezbedio je sebi niz koncerata kod nas i u inostranstvu, tri evropske turneje i gomilu recenzij i pohvala. I danas tuku kao i kada su počeli. Bend čine Mića (gitara i vokal), Neša (bas gitara i bek vokal) i Ćata (bubnjevi).

 

  • DMT – dve decenije se kotrlja priča oko benda, koji period bi izdvojio kao najaktivniji, najuspešniji, odnosno šta bi po tvom mišljenju bio highlight benda?

Highlight benda je, po mišljenju drugih, 2004. godina i dve evropske turneje bez sponzora ili nekih veza odavde već samo na osnovu jednog albuma kojeg je čuo Betrantd Maurice, vlasnik touring agencije „Torpedo Prod“ i na njegov predlog došli smo busom do Pariza početkom aprila te 2004. gde nas je on sačekao s kombijem punim opreme, cuge i čokoladica i na istom mestu nas je ostavio mesec danas kasnije. Početkom novembra priča se ponovila. Po mom mišljenju highlight benda je bila svirka u novosadskom „Atrijumu“ u leto 2001. kada smo s Korozijom i Mighty Dogz napravili pizdariju u podrumu. Ja se spremam da idem s nekom mačkicom na more sutradan, opušteno skroz. A dole, mali prostor pun k’o oko, zvuk dobar i glasan, mi navežbani, lepi Jova, braća Stanković i mali Jokić lete po masi, s plafona otpada malter, konobarica je dva puta padala u nesvest, panduri bi da uđu i prekinu, ali ne mogu da se probiju kroz masu… totalno ludilo.

  •  Koliko od obaveza uspevaš da ispratiš današnju lokalnu scenu i možeš li povući neku paralelu između onog i ovog vremena?

Od svojih obaveza jedva sastavljam probe pre svirke. Ne pratim scenu uopšte, malo što mi upadne u oči preko fejsa i to je to.

  • Kada ste se pojavili na sceni uticaji Vatrenog poljupca bili su nekako najizraženiji, najviše zbog načina tvog pevanja… Činjenica je da u vašoj muzici ima raznih uticaja… Može li par reči o njima? Kojih pet ploča su ti najdraže?

Da. „Vatreni poljubac“ je u srednjoj školi bio za mene neotkriveni biser. Nešto što onda, a naročito sad ne može da se čuje niti vidi na TV. „Vatreni poljubac“ je sirova i genijalna svirka. Posle me je Borko Ristić navukao na The Devil Dogs, Andrija, prvi basista, na The New Bomb Turks itd. Pet ploča koje su mi najdraže: The Devil Dogs – “Saturday Night Fever“; The New Bomb Turks – “Destroy-Oh-Boy!”; Badtown Boys – “Date With Death”; Ramones – “Road To Ruin”; Sex Pistols – “Never Mind The Bollocks”.

  •  Da trebaš da se odlučiš između NY punk scene i UK punk 70ih kojem taboru bi se priklonio i zbog čega?

Uh. Odgovor je delimično u prethodnom odgovoru… Mislim da UK ima uticaj na svu ostalu punk scenu, ali mi je NY nekako „razmaziviji“ za uši. Sad bih morao da prelistam šta sve imam kod kuće od UK i NY diskova, pa ono čega imam više bilo bi pobednik.

  • Ti si jedini stalni član tria, postava sa Nešom i Đorićem bila je nekako najstalnija, ko je sve protutnjao kroz DMT, s kim si najbolje sarađivao i otkud Ćata kao dežurni bubnjar u bendu?

DMT je nezvanično počeo da svira krajem 1990. Zvanično od kako su krenule svirke, a to je od marta 1992. kada je već Đorić uleteo u bend (sa svojih 15 godina). Promenio sam 4 bubnjara i 6 basista, najbolje sarađujem s trenutnom postavom, a to je Neša na basu i Ćata za bubnjevima. Ćata je uleteo kada ga je BC doveo da lupa u Anal Gestapo (gde sam ja isto član, jel), video da se s njim može sarađivati pored toga što dobro zakiva, ja ga pitao da uleti u DMT i on pristao.

  • Svirali ste dosta koncerata u inostranstvu, bili jedan od prvih novosadskih bendova koji je svirao po Evropi, kako je došlo do prvih kontakata, kako ste prolazili po belom svetu, postoji li mesto gde ste se osećali kao kod kuće?

Svirali smo zajedničku svirku ovde u „NS tajmu“ s USA Speedbuggy koji su bili na turneji. Tu nas je čuo i video njihov tour manager Bertrand Maurice, pitao nas da li bismo išli na turneju, mi rekli: „Da, mora biti!“, on se javio posle godinu dana da kaže da je sve sređeno i da se pojavimo u Parizu tog dana na tom mestu u toliko i toliko časova. Kao kod kuće sam se osećao u Roterdamu i Herningu (DK). Tu je bilo pizdarija. Atmosfera ključala kao nekad u Novom Sadu, niko ne zan srpski ali svi kontaju muziku, lete ljudi po masi, stage diving, a posle svirke nema da se ide na spavanje nego nas odvuku za šank pa do zore.

  • Po tvom mišljenju ko su najbolji domaći gitaristi i koje su po tvom mišljenju najbitniji domaći bendovi?

Najbolji domaći gitaristi su Borko Ristić… možda samo on, ne pada mi niko drugi na pamet ko je za mene toliko inspirativan. Najbitniji domaći bendovi su, naravno Paradoks, Mighty Dogz, Gun Sale i Korozija.

  • Planovi/ciljevi DMT-a u narednom periodu?

Nemamo planova, a voleo bih da češće sviramo preko gde su pravi uslovi i za sviranje i što se tiče honorara. Nemam baš puno vremena pa ni ne mogu da planiram neku turneju, ali nadam se da će se to promeniti na bolje.

 

Fotke: Aleksandar Vulić

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close