IntervjuiSrpski

GRADE 2

Kada za pet ili možda i manje godina ne bude više UK Subs-a, Cock Sparrer-a, Stiff Little Fingers-a, Ruts DC-ija, Buzzcocksa… brojni festivali ostaće bez udarnih headlinera. U prethodna dva odlaska na Rebellion u Blackpool, uverio sam se da za punk ipak nema zime jer su rame uz rame sa nabrojanim veličinama stajali sastavi kao što su Gimp Fist, Booze & Glory, In Evil Hour, Barstool Preachers, Wonk Unit, Grade 2… E ovi poslednji momci, tačnije njih trojica, koji dolaze sa Isle Of Wight definitivno imaju šlifa da postanu neki novi… Business recimo. Tek su zagazili u 20te, a već imaju tri singla i dva sjajna albuma. „Mainstream View“ sa osam pesama objavljen je pre dve godine i na njemu je nekoliko ozbiljnih hitova da sam bio ubeđen da će bilo koje naredno izdanje teško uspeti da ga nadmaši. Ipak, aktuelan album „Break The Routine“ objavljen za Contra Records krajem 2017. opasno je već na prvo slušanje pripretio da baci u senku sav njihov dotadašnji rad. Dinamično, himnično, svirački sjajno, inspirativno i iz srca… Novi Sad i punk publika kod nas definitivno imaju privilegiju što će na To Be Punk festivalu videti uživo dobar aktuelan, mladi punk bend. Basista i pevač Sid upoznao nas je sa osnovnim stvarima vezanim za Grade 2.  

By Zgro

Fotke by Lea Bodor

 

Momci, molim vas da se predstavite za početak, kako ste se upoznali i počeli da svirate?

Grade 2 je trio koji čine Sid Ryan – bas/vokal, Jack Chatfield – gitara/vokal i Jacob Hull – bubnjevi. Počeli smo u maju 2013. Svi smo iz istog mesta na ostrvu Vajt, odrasli smo zajedno, išli u istu školu i jednostavno počeli da vežbamo u pauzama za ručak. Svirali smo u početku obrade bendova kao što su The Jam, The Stranglers, The Specials, a potom smo uradili i neke naše autorske i vrlo brzo krenuli sa svirkama.

Dolazite sa ostrva Vajt gde je 70ih godina bio veliki muzički festival. Takođe, znam da su teški prestupnici slati na odsluženje višegodišnjih kazni u zatvore koji su bili na vašem ostrvu. I to je to… Kakva je uopšte punk scena kod vas?

Ostrvo Vajt je klasično mesto za odmor i penzionere. Mislim da nema boljeg mesta od ovog kad dođeš u godine pa da provedeš ostatak života tu. Preko 60% žitelja ostrva su penzioneri. Punk scena ne postoji. Bio je pre par godina bend koji se zvao Capo Regime, ne znam koliko su uopšte aktivni, odsviraju jedan do dva koncerta godišnje. Zato je veoma snažna scooter scena, jednom godišnje održava se festival “Isle Of Wight Scooter Rally” koji privuče sa svih strana veliki broj zaljubljenika u skutere.

Kao jedni od najmlađih, Grade 2 su definitivno predvodnici nove britanske punk scene. Kako vi gledate na današnju scenu i gde vidite svoju ulogu?

Mi se pre svega dobro zabavljamo i radimo ono što volimo. Ne slažem se da smo predvodnici nove scene, ali je to sigurno veliki kompliment. Trenutno ima baš dosta dobrih, novih imena. Čekirajte Rats Nest bend iz Ramsgatea, ti momci su naša generacija i bukvalno kidaju. Takođe Crown Court, Arch Rivals, The Crash Landings, sve su to bendovi koji su objavili odlične albume.

S obzirom da ste veoma mladi, uradili ste dosta, svirate već pet godina, imate nekoliko singlova potom sjajan “Mainstream View” sa osam pesama, pa novi album, brojne koncerte, nastupe na Rebellionu, evropsku turneju. Kakvi su vaši utisci generalno i gde vidite Grade 2 za recimo pet godina?

Upravo ovog meseca obeležavamo pet godina postojanja. Turneja je bila luda, iscrpljujuća, ali se ne bih menjao, bilo je divno. Bilo je nekoliko neverovatnih koncerata, tri koja bih istakao su Atina, potom nastup na “Street Punk Inkmas Festu” u St. Brieusu u Francuskoj kao i koncert u Hamburgu u Monkeys Music Clubu koji je bio poslednji na našoj turneji sa Bishops Green. Imamo dosta ideja i planova, da ne pričamo previše unapred. Nadam se da ćemo i dalje imati priliku da radimo ono što volimo i naravno da uživamo u svemu. Vreme će pokazati.  

Grade 2

Koliko je teško jednom malom engleskom bendu da organizuje evropsku turneju? U vašem slučaju, s obzirom odakle dolazite, pretpostavljam da nije lako organizovati ni UK turneju…

Biću iskren, mislim da smo odsvirali više koncerata u Evropi nego u Britaniji. Sam trošak da sednemo u kola i krenemo ferijem sa našeg ostrva ka bilo kojoj tački u Engleskoj je bolesno velik. To nas u mnogome sputava. S druge strane, imamo dobru direktnu vezu sa Gatwickom, jefitinije nam je doći do aerodroma nego krenuti kolima na put. Ispada da nam je mnogo jednostavnije doći do Nemačke nego recimo do Manchestera.

Koje su ploče izvršile najsnažniji uticaj na vas?
Teško pitanje, ali neka bude ovih pet: The Jam – “All Mod Cons”, Cock Sparrer – “Here We Stand”, Rancid – “And Out Come The Wolves”, The Clash – “Self-Titled”, Dropkick Murphys – “Blackout”. Nije jednostavno da pričamo o uticajima pošto mi je teško da se ograničnim, iz raznih muzičkih pravaca pokupili smo svašta, ali uvek težimo da damo svemu i neki naš lični pečat.

Mali broj ljudi u Srbiji je čuo za vas… Šta oni koji dođu da vide vaš nastup mogu da očekuju?
Ne želimo da dajemo prazna obećanja, ali očekujte  energičnu svirku brzog tempa!

Poslednje pitanje, bliži se Svetsko prvenstvo, koliko partite fudbal i šta očekujete da engleska reprezentacija uradi u Rusiji?

Nas dvojica pratimo fudbal, navijamo za različite klubove, Chelsea i Arsenal. Nadamo se da ćemo dobro proći u Rusijii. Nedostaju nam neki igrači, nemamo velikih imena, ali nikad se ne zna… stisnućemo palčeve!

 

http://grade2official.co.uk/

Grade 2 Facebook

 

 

Intervju objavljen/štampan u To Be Punk #11 fanzinu, 05/2018

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close