IntervjuiSrpski

Barbara Dimić – DEADBARBY

Od kako smo krenuli sa fanzinom praksa je da se izgled naslovne strane prepusti ljudima koji su deo scene a za koje znamo da se tim stvarima bave. Barbara je uvek bila tu, voljna da je nacrta, ali ju je svaki put neko preduhitrio. Nakon par odlaganja kao i intervjua sa Replicunts (koji btw imaju novi materijal) nije bilo oklevanja. Kad me je pitala šta da nacrta, rekao sam joj: “šta god, samo da bude neki pank”. Vrlo brzo, eto nje sa rešenjem. Mislim da je u potpunosti opravdala očekivanja. Kako je to bila praksa u prethodnim brojevima da se sa autorom obavi kraći razgovor da bi čitaocima malo približili celu priču, tako smo uradili i ovaj put s tim što je taj zadatak obavio Stefan iz Pule, koji je bio zadužen za naslovnicu prethodnog broja.

Kad si se počela bavit crtanjem?

Jako rano. Sa mamom sam, dok sam bila klinka, non stop crtala i razne kreativne procese prolazila, s obzirom da je ona arhitekta pa je volela da me usmerava ka vizuelnom stvaralaštvu. Pre srednje sam krenula u školu crtanja, da bi potom upisala dizajnersku i završila sa akademijom.

Što te privuklo i što te motivira da nastaviš crtati?

Nemam neki konkretan razlog. Jednostavno mi je najlakše i najosvežavajuće da se izrazim kroz vizuelnu umetnost. Tu se osećam sigurno, mogu da eksperimentišem, a na kraju dana, zaista ne znam šta bih drugo mogla da radim a da sam ovoliko ispunjena.

Kakve tehnike koristiš?

U poslednje vreme, što zbog posla, što sa svojim privatnim projektima, najviše radim digitalne ilustracije. Moja najveća ljubav je klasični crtež. Olovke, kvalitetan papir, po neki uljez u vidu flomastera ili krejona, i vozi. U zavisnoti od vremena, moja druga velika ljubav su murali i trudim se da oslikavam zidove kad god mogu.

Kako opisuješ svoj rad/stil i što najviše preferiraš crtati?

Često razmisljam o tome, kako da opišem svoj stil, i za sada bih rekla da je to neki “cartoon depression” 🙂 Moji crteži su na prvi pogled, često slatki i kolorit je svež i svetao, ali skoro uvek ubacim neke malo “problematične” detalje koji prave balans između smirenosti i nemira. Najviše volim da crtam portrete, odnosno da smišljam razne karaktere, kao i životinje. Pogotovo pse.

Kakva je art scena u Srbiji?

Raznovrsna, uzbudljiva i nažalost, slabo vidljiva široj publici.

Kako nastaju tvoji murali i gdje si ih sve crtala i kad možemo očekivati sljedeći ?

Uglavnom iz digitalnih ilustracija izvučem neke detalje, preradim ih i naslikam mural. Često se dešava, da mi, kad radim poručen mural, klijent dozvoli aposlutnu slobodu sa izvedbom, pa često i te murale posle uzmem u dalju razradu. I to je super stvar, jer tako gradiš neki svoj potpis, a ne osećaš se kreativno ugroženo.

 

https://www.instagram.com/ohnobarbara/

Stefan Štikić

 

Intervju originalno objavljen u “Out of the darkness” #6, 04/2019

Comments

comments

Tags
Close