Knjige/FanziniRecenzije

The Anarchy Tour – Sex Pistols, The Clash, The Damned, The Heartbreakers (Omnibus press)

I pričao sam kako sam knjigu Art Of Punk knjigu razvukao kao nikad do sada. E sa ovom sa postavio novi rekord. Gotovo 4 meseca. Tako da će i recenzija biti kakva se da očekivati, nepotpuna!
Priča oko Sex Pistolsa počinje 1976. kad su se umesto Queena pojavili u Today magazinu, umesto Queena, nakon toga sve krupnije stvari da znate.
I nije drugo trebalo McLarenu, inače experiance trouble maker, da ih snimi i uplete im se u sve, kao menadžer. McLarenu se još pre toga neko vreme Rotten redovno motao po butiku i kad god ne bi krao (čovek je kleptoman) on bi ga cimao da mu uzme bend pod svoje, što je ovaj odbijao. A nije baš da je i bend bio za to, jer je Steve u početku dosta negodovao prisustvo McLarena.
Prvi certovi Sex Pistolsa su bili jednom rečju pank, prljave prostorije, zagušljive, zabačene i prepune raspad likova. Međutim početak sviranja u legendarnom Clubu 100 i pojavom bendova, sa kojima su često delili stejdž, the Clash i The Damned primetno je bilo da se nešto čudno u svetu muzike Londona dešava.
Iako je sve izgledalo bajno, svi su svirali, zezali se, ustvari i među samim bendovima i ljudima je bilo ogromne sujete (hm zvuči poznato?). Na jednoj od tih svirki je tada anonimus Sid Vicious bacio flašu na The Damned jer su svirali bolje (a šta je on pa mislio?) od njemu omiljenih Sex Pistols. Nije bilo skrivanja da je postojala netrpeljivost između Clasha i Sex Pistolsa. Tome svedoči i činjenica da su Mick i Keith stalno vrebali prilku da ramenima odgurnu Rottena i Paula, a opet su im se putevi dosta preplitali, pa je Mick zamalo završio kao bassista u Pistolsima.
A dobro je poznato da su se Rotten i Malcolm smejali Damnedu dok su svirali, da bi ih posle zvali da budu deo turneje jer su privlačili mnogo više publike,a nešto kasnije i bukvalno oterali sa iste i pozvali the Heartbreakers.
Kad je Sex Pistols krenuo da snima God Save the Queen singl Malcom je več smišljao kako da okreće lovu, misleći na turneju koja je u stvari The Anarchy Tour. Prvo je kontaktirao Ramones i Talking Head, ali oni videvši sa kime imaju posle, glat su ga odbili. Umesto njih uleću The Clash i The Damned.
Negde u to vreme ide gostovanje Pistolsa kod Billy Grundyja u emisji Today, u kojoj se lik poneo kao najgori arogantni kreten, provocirajući bend, ali sve to samo pomaže bendu da još više zainteresuju javnost.
Cela knjiga je posvećena legendarnoj turneji koja je jednom rečju bila katastrofalna, što zbog bendova koji su bili okrenuti samo sebi to zbog loše organizacije, od čak 20 zakazanih certova samo je 7 održano. Užas.
Međutim zanimljivo je da iako su Pistosli bili bend o kojem su svi brujali njih je i McClaren a i izdavač bukvalno ostavljao bez jedne funte u džepu.
Knjiga urpiličena sa brdo fotki i propratnih detalja. Ako iole volite ove bendove, ili bar The Clash i Damned onda bi ovo i te kako trebali da pročitate.

http://www.omnibuspress.com

Nemanja

Comments

comments

Tags

Slični članci

Leave a Reply

Close