Sex Pistols – Pretty Vacant 7″

Pretty Vacant” je treći (oficijelni) 7″-vinil Sex Pistolsa, objavljen 1. jula 1977. godine. Na B-strani singla se nalazila obrada “No Fun” (The Stooges). Ovaj singl je veoma brzo na top listama po prodaji dobacio do mesta #6, što je primoralo urednike TV emisije “Top of the Pops” da ih nakon devet meseci bojkota (zbog psovanja u emisji koja je išla uživo) ponovo pozovu pred kamere. Bendu nije bilo dopušteno da učestvuje sa ostalima u studiju, već je za potrebe TotP naručeno snimanje spota u produkciji Virgin Records. Ni samo snimanje spota nije proteklo onako kako su BBC mozgovi bili zamislili jer su Pistolse prvog dana izbacili iz studija zato što su limenkama piva gađali snimatelje, tako da je ceo taj posao završen tek narednog dana (11/12 jul 1977). U ta dva dana odrađena su oba (stvarna) spota Sex Pistolsa, koji se 40 godina kasnije i dalje vrte po internetu i TV kanalima: “Pretty Vacant” i “God Save The Queen”.
Konačno, spot za “Pretty Vacant” je emitovan na Top of the Pops 14. jula 1977. godine, bez prisustva “baraba poganog jezika koje ne vade iz ustiju reč od 4 slova” (The Sun, 14.07.1977). Urednik emisije je izjavio da mu se “ta muzika lično ne sviđa, ali činjenica je da prodaja ovog singla vrtoglavo raste, oni imaju puno obožavatelja a i u samoj pesmi se nijednom ne koristi reč od 4 slova” (Daily Mirror, 14.07.1977). Naravno, ta čuvena “reč od 4 slova” je – fuck. Danas je ta reč, po medijima širom sveta pa i na BBC-ju, postala uobičajena do te mere da je neki koriste čak i kao interpunkciju. Oduvek je bilo daleko gorih i poganijih reči i ponašanja od poštene psovke, bez obzira na broj slova, ali i licemerje je staro koliko i ljudski rod.
Kao i sve druge priče vezane za Sex Pistols, i ova je morala da na kraju ispadne potpuni cirkus: bend nikada nije dao zvaničnu saglasnost za emitovanje spota “Pretty Vacant” u emisiji “Top of the Pops”. Ko se i kako od toga okoristio pokazuje ona kasa u filmu “The Great Rock And Roll Swindle”, koja svaki čas štancuje sume koje su Pistolsi inkasirali čerupajući punjene ptice po izdavačkim kućama i medijima.
Inače, “Pretty Vacant” slobodno možete smatrati vanvremenskom himnom svih birokratija na svetu, bez razlike, zato što je upravo njima posvećena.
FT1P – fali ti jedan papir… fuck!

Comments

comments

Leave a Reply