IzveštajiKoncerti

Wall Breaker, Animal Club, Haemers // 09.10.2018. // Den Englantier, Berchem, Antverpen

Kad mi se namesti kao sad “službeni put” na zapad prvo što uradim je da čekiram fudbal i svirke u okolini… Prvog u blizini Brisela nije bilo ali je zato uleteo simpatičan gig u Antverpenu koji je na nekih malo jače od pola sata vožnje vozom. Wall Breaker iz New Jerseya, u kojem svira nekadašnji gitarista Coke Bust i Sick Fix ispratio sam od pocetka, kad su izbacili demo snimak koji je ubrzo završio na 7″ vinilu. Nedavno im je Refuse Records objavio debi album s kojim su krenuli na kraću evropsku turneju. Najiskrenije ga preporučujem svima koji vole konkretan hc/punk – brz, kratak, direktan.

Omladinski klub Den Englantier koji se nalazi u Berchemu (predgradje Antverpena) je kultno mesto koje “overavaju” svi živi. Po plakatima vidim da su im nedavno bili Sheer Terror i Vitamin X, uskoro stiže Sect a potom i Youth Avoiders. U klub može da se napakuje možda i 300 ljudi ali kada su u pitanju male svirke, poput ove, onda se glavno dešavanje seli u podrum koji je bukvalno kao veća dnevna soba, bez bine, a koji osim benda može da primi još tridesetak osoba. Taman nas je toliko i bilo… Tačnije, pred sam početak, prebrojao sam ukupno 47 glava u gornjem prostoru ali je to zbirno – bendovi plus publika.

Prvi je svirao Haemers, iz Genta. Oformljeni su početkom ove godine i vidim po njihovom fb da su veoma aktivni i non stop negde zuje. Sasvim dobro to zvuči i izgleda, gitarista fino cepa, pun je forica, sve od gore poliva, nema prevare… Na polovini seta pukla mu je žica a bend se sa tom pauzom najduže od svih večeras zadržao na sceni. Odsvirali su ukupno desetak pesama (uz obrade od DYS i Bad Brains), koje su najpribližnije stilu Career Suicide, Negative Approach. Dok se drugi bend nameštao s razglasa je cepao Vitamin X Animal Club je takodje iz Genta, postoje dve godine, sviraju neki old school sXe ali mi to nije čučnulo… Prilično predvidivo i nekako naivno, s neubedljivim bubnjarem. Njihov set trajao je 15tak minuta.

Oko 15 do 10 kreće Wall Breaker koji su istakli da im je čast što sviraju u gradu odakle je Dead Stop… Par puta su se zahvalili publici, organizatorima i izdavaču na neverovatnom entuzijazmu. Odsvirali su 15tak furioznih pesama za 20tak minuta i završili odličan nastup obradom “I Don’t Wanna Hear It”… Istog momenta setio sam se Ljube, kojem bi danas bio 42. rođendan.

Ne znam koliko para jedan mali američki bend, poput Wall Breakera, može da dobije od svirke na kojoj se prodalo kao danas nekih 30 ulaznica po ceni od 8 evra i kako uopšte uspe od kratke turneje da skupi dovoljno za avionske karte… Mada, mislim da je bukvalno svaka osoba večeras pazarila i nešto od mercha za bar 20-30 evra, čime verovatno pokrivaju veći deo troškova.

Sve u svemu izuzetno prijatno veče koje se završilo pre pola 11, što je za svaku pohvalu. Petnaest minuta kasnije već sam bio u krevetu i kuckao s telefona ovaj izveštaj… Sutra je u Briselu Moscow Death Brigade… ali me to ne zanima.

Zgro

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close