IzveštajiKoncerti

Ulice protiv Fasizma #18 // 10.11.2018 // SKC Fabrika, Novi Sad

Jedan veoma bitan festival u Srbiji napunio je 18 godina. Aktivno ga pratim još od 2011 godine i smatram ga jednim od glavnih mesta okupljanja pank/hc i aktivističke ekipe na ovim prostorima.
Ove godine, kao i prethodnih festival je imao edukativan i muzički deo. Edukativan se sastojao od 40-o minutnog predavanja Vojkana iz benda The Truth o kraljevačkoj pank sceni i aktivizmu u okviru nje tokom 90-ih godina. Zatim je usledila projekcija filma „Mladi Karl Marks“ pre kojeg je bilo jedna 10-o minutna uvodna reč o značaju Marksa danas 200 godina od njegovog rođenja. Nakon projekcije usledila je kratka tonska benda koji će nastupiti prvi a sama svirka počela je negde oko 20:30 časova. Ovogodišnje izdanje festivala otvorio je novopečeni novosadski bend sa prekaljenom pank ekipom Vršnjačko Nasilje. Oni sviraju taj neki sirovi Oi, a su odsvirali ceo svoj repertoar sa bandcmap-a + nekoliko obrada od Blitz i The Business. Pokazalo se da su definitivno miljenici novosadske publike, a u nekih 30-ak minuta odsvirali su savršeni revival novosadskog Oi-a uz jake političke poruke od strane pevača.

Posle njih na binu se popela kraljevačko/zagrebačka petorka The Truth, bend koji praši pravi oldskul HC – kratke pesme, bez mnogo pametovanja, agresivno i u glavu. Set im sastoji od nekoliko blokova i pauza. Par pesama, pa Vojkan nešto poruči publici, zatim par pesama pa opet poruka i tako u nekih 20-ak minuta. Interesantnu priču je ispričao o bendu koji se hvali da je osnovan na Sretenje i da im gostuje pevač iz 357. Nije hteo da otkrije o kojem bendu se radi te je naveo ljude da kupe 5. broj “Out of the darkness” fanzina i tako saznaju. Nakon njih na binu se penje još jedan novosadski bend – Mamoorlook. U pitanju je ska bend sa sada već lepim sviračkim iskustvom. Definitivno ekipa koja je razmrdala publiku u veselom ritmu. Pretposlednji bend večeri bio je požeški Loš Primjer, bend koji postoji 20 i kusur godina, a ovo im je ipak bio debitantski nastup u Novom Sadu. Prošli su kroz hitove, nove i stare, baš onako lepo odabran asortiman pesama. Poslednje mesto te večeri, može se reći i mesto hedlajnera, zauzeo je danski The Movement. U pitanju je mod rock revival bend prepun energije, pošteno su razdrmali publiku na festivalu, a kako i ne bi likovi kao da imaju federe u nogama stalno skaču i preaktivni su na toj bini. Uz sve to sviraju savršeno.
Sve u svemu, jedno jako lepo veče, gde su se skupile ekipe iz Mađarske, Češke, Niša, Vranja, Zemuna, Beograda, Novog Sada, Sombora kao i drugih mesta i međusobno razdelili neka svoja iskustva i aktivnosti iz prethodnog perioda. Vidimo se na „Ulicama protiv fašizma“ broj 19.

 

Zurke

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close