IzveštajiKoncerti

Turnstile // 26.10.2018 // House Of Vans, London, UK + Down By Law // UK 29.10.2018 // The Underworld, London, UK

Nisam pisao ne pamtim. Ima sigurno godina dana. Ne zato što se ništa nije dešavalo nego ono što sam gledao je mahom gledala i ostala ekipa koja sarađuje sa Out Of The Darkness pa se nisam trudio. A i mrzelo me, moram da priznam. Najbolje da kad već pišem da kažem nešto o dešavanjima kojima drugi nisu prisustvovali.

Na primer:
Turnstile – House Of Vans, London, UK 26.10.2018.

U House Of Vans nikada nisam bio i apsolutno sam oduševljen prostorom. Nalazi se između stanica Waterloo i Lambeth North i radi se o nekadašnjim Old Vic tunelima. Ekipa je katakombe preuredila i sada se tu nalaze prostori za skejt, BMX, restoran, mini bioskop, sala za svirku, izložbeni prostor itd. Apsolutno fenomenalno. Ko je bio u Londonu i overio Camden Market, vrlo slično onim hodnicima. Ko nije a bio je u Petrovaradinu, kao ispod tvrđave recimo. Ma sjajno. Na YouTube postoji nekoliko klipova o H.O.V. pa pogledajte.

Dakle baltimorski Turnstile. Na neku foru izgleda najpopularniji new-school HC band. Potpuno se razlikuju od ostalih i valjda je u tome štos? Ne znam. Zvučalo mi je, priznajem, pomalo čudno kada sam ih pre 5-6 godina prvi put čuo. New-school sound… ne znam… Backtrack, Expire, Incendiary... ovo je nešto drugo i verovatno zbog raznih elemenata a ne samo straight up HC-a privlači ljude koji nisu obavezno u bilo kojoj HC/punk priči. Kako inače objasniti da se na jednom koncertu relativno mladog HC benda pojavi oko soma ljudi? Hipsteraj? Mogao bih i tu da se složim ha-ha… Al’ kako god okreneš, mora se priznati kvalitet.
Big Cheese i neki rap baja su bili supports ali sam ih najopuštenije moguće zaobišao. Prigušila su se svetla i iz ozvučenja grunu Queen “Bohemian Rhapsody”. Izlazi bend i od prvog takta, od prvog zvuka je u publici takav lom kakav odavno nisam video. Ono na šta sam ja navikao na bilo kojoj HC svirci je da prvi redovi ginu, odmah tu iza njih se stvara circle pit a dalje iza ostatak mase koja stoji ili cupka i gleda.
Ovde međutim circle pits su izbijali svuda po sali. Kao pet-šest oluja koje među sobom nisu povezane. Plus crowd surfing koji krene negde iza pa stigne do same bine. Bend kao bend je odrao. Nema potrebe da vam pričam o set listi, nagledali ste se njihovih lajvova po YouTube. Svirka bez greške. Brendan me je doduše nervirao sa svojim vrckanjem i uvijanjem i trbušnim plesovima i loknicama al’ dobro. Svako ko je iz Novog Sada kao što sam ja, mora da negde nečemu i nekome nađe zamerku, jel? He-he…
Potrajalo je nepunih sat i ćao.

Samo tri dana kasnije eto mene na Camdenu.

Down By Law – The Underworld, London, UK 29.10.2018.

Silazim u The Underworld i kako sam ušao legenda Dave Smalley stoji kod šanka. Pogledamo se, ja se osmehnem a on: Hello brother! Što u prevodu sa engleskog znači: Gde si Đole, kućo stara? Kako si? Šta radiš?
Tu malo popričamo, ja navalim kao smrt na babu o njegovom poslednjem bendu Don’t Sleep na šta on oduševljeno odreaguje, zahvali se do neba na lajkovanju, kaže: It’s fun to play hardcore again i doda da će najverovatnije ovamo na proleće sa Don’t Sleep. Sjajan lik, prijatan, spreman za priču, non-stop u publici prati supports… Čovek čiju svirku slušam decenijama. Dag Nasty, ALL, Down By Law, DYS i gde sve još nije svirao i pevao… car!

Kao prvi support izlazi stari band Moving Targets koje nisam čuo još od početka 90ih i na koje sam potpuno zaboravio. Ko je pratio TAANG etiketu a čini mi se da su izdanja sa iste bila poprilično zastupljena u “Maximum Rock`n`Roll” shopu u Skerlićevoj verovatno ih se seća. Klasična melodična punk rock svirka. Prijatno podsećanje. I prijatno iznenađenje.

Sledeci,Three Months To Kill. Brutalna hardkorčina iz Essex, UK. Vrlo dobro uživo
threemonthstokill.bandcamp.com/

Za njima izlazi band koji sam čekao da čujem uživo – Abandon Cause takođe iz UK. Brzi HC sa sve samim kratežima od po najviše minut. Pizdarija. Na mestu bubnjara je zamena. Vrlo lepa devojka Ana je u samo jednom danu navežbala repertoar i apsolutno razvalila. Svaka čast.
abandoncause.bandcamp.com/

I naravno, na kraju, Down By Law iz LA. Ovu postavu ne znam ali znam bend, znam muziku a Dave je tu, dakle po meni, sve u redu. Izlaze i kreću sa “Independence Day” sa “All Scratched Up”. To je to. To je DBL kakvog znam s’ tim što to uživo pa makar i pred kilavim brojem publike i u prostoru koji baš i ne mirišem zvuči sjajno. Ređaju se biseri “Right Or Wrong”, “Boredom”, “Punk Won”… uživancija. Prže li prže. Pa prelepa “At Home In The Wasteland” sa albuma “Blue”, pa brza brzina “Post Office Lament”, pa dalje preko “Bright Green Globe” do “Heroes And Hooligans” i naravno obrade “500 Miles”. Melodična punk rock svirka na koju ste navikli kupovinom sa “Epitaph”-a.

Evo nekoliko pesama pa pogledajte a ja odoh…

Pozdravljam vas!

Đole

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close