IzveštajiKoncerti

The Business (UK), Styrian Bootboys, King Without Crowns 12.03.2015. Das Bach, Beč

Iako je gig bio najavljen još pre par meseci,  bukvalno do pre neki dan bio sam nezainteresovan, a da pojma nemam zašto. No, kako je došla nedelja certa, tako sam ipak odlučio da ću ići. E sad, odem na ivent, i skontam da je cert rasprodat. No, uvek se nađe način da se uđe. Pisao organizatoru: „Zaboravio na cert totalno, bla bla bla ima li šanse da se uđe?“ i on kao: „Ajd se samo pojavi i bićeš na nekakvom spisku.“ Ne, nisam bio na prokletoj guest listi, već sam samo osigurao sebi upad.

Dođe dan koncerta, drugari se ipak odluče za Night Demon i ja zapalim solo. Izađem iz U-Bahna i  gde sad? Nikad nisam bio u klubu, ne znam gde je. Sva sreća skontam par pankera i kao „E, mogu li sa vama?“ Likovi su iz Britanije, žive u Beču već par godina, rade kao profesori engleskog u nekoj privatnoj školi. Oko 20.40h smo u klubu. Das Bach je u prokletom 16-om Bizirku, gde je naših najviše, Klub je odličan, tipa zemunski Fest, ali duplo veći, s tim što ima dva nivoa. Jedan u ravni sa binom,a  drugi deo izdignut za, recimo jedan stepenik. Zvuk je fenomenalan. Ekipa, klasika, pankeri, poslednja moda, sve puca od tetovaža, frizura, tunela i majica bendova.

02Fascinantno mi je bilo da je početak certa najavljen za 20.40h, da bi se u 20.50h prvi bend, doista, i pojavio na bini. Neverovatno!  King Without Crowns, valjda iz Beča. Nekih 30 minuta punk rocka. Koga zanima šta sviraju, neka iščačka na netu. Nisu loši, ali daleko od toga da sam pao na dupe. Imali su finu podršku drugara. Za kraj obrada Stiff Little Fingersa „Alternative Ulster“, koju su otpevali zajedno sa ekipom. Usledila je pauza od 10 minuta nakon koje izlazi The Styrian Bootboys iz Štajmarka. Takođe je u pitanju petorka sa simpa debeljkom na basu, lik izgleda kao Fat Joe ex Exploited. I oni su svirali nekih pola sata, tačnije 25 minuta. Zvuk me je, ne znam zašto, jer ja to i ne slušam, podsetio na Rancid. Bend fino svira, samo što se vokal baš bori da otpeva, malo više tonove prepušta ritam sekciji sve vreme. Da li je bio pijan ili jednostvano lik ne ume, ne može ili to tako treba pojma nemam. Za kraj Cock Sparrer – „Riot Squad“ i razlaz.


Nakon malo duže pauze oko 22.20h izlaze The Business, predvođeni Fitzsimonsom. Postava ista kao i na drugom certu pre par godina u BG-u, u kojoj bend svira već duže vreme i ima objavljen album (ovo skontah tek pred koncert). Ide intro, ispred bine se sabijaju ljudi, dok za šankom nije bilo apsolutno nikog, i kreću sa „Real Enemy“ (uvek ću ovu pesmu gledati kao obradu Warzone, jer je Raybeez istu otpevao dosta brže), da bi se onda zaređao blok pesama koji je Mickey najavio kao „This is for Maradonna, that cunt!“ Slede: „Maradonna“, „Handball“ i meni omiljena „Southgate 96“, koju je na kraju ceo klub pevao. Odmah negde se dešava peh sa pojačalom, pauza 5-6 minuta u kojoj Mickey nešto priča ne kontajući da ga niko ništa ne razume. Pauzu prekidaju sa „Do A Runner“, pa se onda ređaju: „Mortgage Mentality“,„Saturdays Heroes“, „One Thing Left To Say“, „Blind Society“. Tu negde bubnjar sjebava doboš, pa opet pauza od 5-6 minuta koju Mickey koristi ne bi li ironično pitao „ So you have Metallica soon? HAHAHA!“ Do kraja ide još “Hurry Up Harry“ , „Come On“ i još nekoliko pesama koje nisam upamtio, a koje su otpevane sa publikom. 01Oko 23.13h bend prekida i vraća se na bis, svira „Back In The Day“, kao jedinu novu pesmu, koju manje-više niko znao nije, da bi kraj bio sa „Harry May“. Dobar kraj, dobar cert. Brzo pokupih jaknu u ruke i zapalih kući. Sledeće stanice: Bishops Green, Black Anvil, Poison Idea…

Nemanja

fotke: Massel

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close