IzveštajiKoncerti

Slapshot // 10.02.2019 // Unterhund, Ormož

Kad krećete na put u drugu državu, bilo na koncert ili nekim drugim povodom, dobro je prije polaska provjeriti imate li sa sobom dokumente kojima ćete prijeći granicu. Kako ja to nisam napravio prije polaska u Ormož na koncert Slapshota, morao sam se vraćati doma po novčanik, pa sam zbog toga izgubio pola sata zbog kojih sam propustio CC koji su svirali kao predgrupa. Odnosno, stigao sam taman kad su završavali svoju zadnju stvar, pa ne bih mogao reći kako zvuče u novoj postavi.
Sam koncert se održavao u Unterhund klubu u Ormožu, slovenskom gradiću od otprilike 2000 stanovnika. Unatoč tomu, Unterhund se kroz godine etablirao kao pouzdana koncertna lokacija koju sam više puta posjetio, od Propelera do Poison Idea gigova, pa se i koncert Slapshota pokazao kao odlična alternativa koncertu u Novom Sadu, kojeg sam morao propustiti, iako sam večer prije bio na Stars & Stripes.  Ovaj put na gigu su se okupili  fanovi iz cijele Slovenije, kao i posjetitelji iz Austrije i Madžarske, uz već uobičajenu punk/hc publiku iz Varaždina i Čakovca, obližnjih hrvatskih gradova blizu slovenske granice, ipak je Slapshot bend kojeg valja pogledati kad svrate u blizinu. Ne znam točno poslovni princip Unterhunda, financira li se jedino od prodanih karata ili ima pomoć lokalne vlasti, ali u svakom slučaju poštujem i cijenim trud kolektiva koji vodi klub u tako malom mjestu, bez mogućnosti da se osloni na velik odaziv domaće publike kako je to uobičajeno u većim gradovima.

Publika by Špela Horvat

Slapshot sam dosad gledao dva puta, pa sam otprilike znao što očekivati. Brze, kratke pjesme, presjek karijere uz poneku stvar s odličnog zadnjeg albuma “Make America Hate Again”, a ako bude prilike, poneki stage rant  i eventualni bis iz Stars & Stripes repertoara. Osim bisa, sve je bilo kako sam i očekivao. Set liste su danas gotovo iste na cijeloj turneji, pa nije bilo većih odstupanja od novosadskog  giga.  Počelo je furiozno sa “I Told You So”, čime je bend pokazao da ne bježi od novijih pjesama kako to zna biti sa oldtimerskim bendovima, da bi već sljedeća “Back On The Map” dodatno raspalila življi dio publike.  I sam sam poletio naprijed, ali sam na kraju pjesme lovio dah poderanog grla. Nisam se pošteno rekuperirao od Stars & Stripes dva dana prije, pa sam se odlučio ipak pomaknuti u stranu i čekati na favorite. Nakon prvih 5-6 pjesama,  gitarist benda Craig Silverman (ujedno i gitarist Agnostic Fronta) je na domaćem jeziku ispalio nekoliko rečenica o bendu, a na to se nadovezao i Choke objašnjavajući kako večeras neće biti breakdownova i da su fanovi takvog zvuka očito zalutali na gig. Ništa čudno, Slapshot su uz Youth Of Today i Uniform Choice bili najznačajniji predvodnici drugog vala sXe hardcorea sredinom osamdesetih, u vrijeme kad su crossover i college rock počeli sve više utjecati na američku hc/punk scenu,  te su do danas ostali vjerni svojim korijenima, uz iznimku “Unconsciousness” albuma, svojevrsnom crnom ovcom među Slapshot albumima koji ni na ovom gigu nije bio predstavljen ni sa jednom pjesmom. Kako je koncert proticao, klasici su se samo redali, od “Firewalker” i “Might Makes Right” (u originalu od Negative FX) pa do “Chip On My Shoulder” i “Hang Up Your Boots”, da bi završili sa “Step On It”. Još jedna stvar za iskamčeni bis i to je bilo to.
Kako od Slapshota već imam 5 majica, zaključio sam da mi ne treba još jedna – ustvari mi se nije dalo do bankomata po eure – pa sam uzeo samo privjesak za ključeve na distru i zapalio doma, u susret novom radnom tjednu. Kad sam došao doma, skužio sam tragove krvi na svojoj majici, očito je u onom slemanju pred stageom netko dobio po nosu, ali ponesen svirkom i pjesmom nisam to ranije ni primjetio.  Sve skupa, sjajan vikend za jednog 40godišnjaka!

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close