IzveštajiKoncerti

SICK OF IT ALL / 23.02.2004./ A38, Budapest

Odluka da se ide na svirku Sick Of It All-a pala je još pre dva meseca, tačnije čim je turneja  objavljena na sajtu, tako da je i pasoš na vreme viziran. Nakon neuspelog pokušaja Bgd ekipe da se organizuje autobus, u Peštu se u sopstvenoj režiji uputilo oko 30-tak Srba (uglavnom Bgd, uz nekoliko nas iz N.S. i par likova iz Subotice). Naša četvoročlana HC/NS ekipa, koja je na putu posetila graničara Nedićevca, iskoristila je poznanstva da se ogerbe za nabavljanje karata po pretprodajnoj ceni (od oko 16 evra) i noćenje nakon giga. Pošto nam se baza nalazila nedaleko od Petofi mosta malo pre sedmice uputili smo se pešaka ka klubu, tačnije brodu A 38, koji je ukotvljen odmah s’ druge, budimske strane. Brod izgleda fenomenalno. Našminkan, sa restoranom na prvom spratu koji je sav u staklu više podseća na neki fensi klub nego na mesto gde bi se mogla održati hard core svirka. U osam su se otvorile kapije a mi smo se među prvima ufurali unutra. Klub je smešten u potpalublju. S leve strane od ulaza je manji prostor za nepušače sa šankom gde je bio postavljen merchandise pult, dok je koncertna sala desno. Majice (izbor ne baš reprenzetativan) su se prodavale po 15-tak a novi album ”Life On The Ropes” za 12 evra.

soia-pesta-2004-1
Marko Šaolin, Maus, Zgro i Mario Skrn

Svirka kreće tačno u lapo devet… Prvi su na bini kalifornijski bend Bleeding Through, žešće paljevine. Prilično dosadno… pesme dugačke, previše heavy zvuka, pevač našminkan, riba za klavijaturama, iksevi po rukama, čas vuče na Panteru, čas na old school straight edge, ma ni sami ne znaju šta sviraju….sve u svemu udaviše ga! Most Precious Blood iz Bruklina su ipak druga priča… slično, ali mnogo konkretnije i kvalitetnije. Pesme su žešće, energičnije, kraće…Nakon polusatnog repertora vačpe je najavio zvezde večeri i uz ovacije je ispraćen sa bine.

soia-pesta-2004-2

Sick Of It All su na sceni. Pete, gitarista je najnamontiraniji… namrgođen, marama oko čela, iznad vire u plavo ofarbani šiljci kose, tetovaže po celom telu. Njegov brat Lou, lider benda i pevač je sušta suprotnost. Jednobojna polo majica, ovlaž zalizan, bez crteža po rukama (osim jedne male neprimetne tetke), nasmejan… Legendarni bubnjar Armad i basista Craig su skoro neupadljivi. ”Thinking back on what we had!!!” urla Lou, a svih soma ljudi u glas nastavlja ” ooooooo!!!” kreće svirka. Prva stvar je ”Good Lookin’ Out”, pa bez puno priče za njom idu ”Call To Arms” i ”Blown Away”. Publika je u transu, a na binu se non stop penju i sa nje skaču stage diving najuporniji fanovi. Od malobrojne NS bande, Mario Skrn je bio najistaknutiji. Nakon nekoliko pesama sa poslednjeg albuma, od kojih posebno izdvajam ”All My Blessings”, ide matora HC himna ”Injustice System”. Osim nje, sa prve ploče su odsvirane još i: ”Friends Like You”, ”Pushed Too Far” (išla na bis) i ”My Life” koju je otpevala ružnjikava gitaristkinja benda Most Precious Blood. Atmosfera je sjajna dok bend na bini sve vreme briljira. U jednom momentu Lou je podelio publiku u dva tabora po dužini sale, napravivši metar širine praznog prostora do samog izlaza, objasnivši pri tom pravila igre. Kako je krenula ”Scratch The Surface” nastao je delirijum, po već datim uputstvima. Dva tabora su zamenila mesta… a od siline skakanja mase čak se i brod u jednom momentu zaljuljao. ”Us Vs Them”, ”Step Down” i ”Just Look Around” otpevane su horski. Potom je i basista Craig Setari pokazao svoje pevačke sposobnosti otpevavši krljačinu ”Busted”. Dvadeset i neka pesma je odsvirana u redovnom delu za nešto više od sat vremena, a potom je usledio još jedan set na bis. Svirka se završava nešto pre ponoći. Šta reći posle svega? Remek delo!!! Ovo je sigurno najjača hard core svirka koja se desila u poslednje vreme u bližoj okolini, a Sick Of It All su samo potvrdili da nisu slučajno velik bend. Nakon ovakvog giga, siguran sam da oni ne znaju da omanu!

 

Text + Fotke by  Zgro

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close