PUNK Parada #3 w/ Smudos, Strašni zmaj, Totalni promašaj, Pogon BGD // 21.12.2019 // Club X, Požega

Praviti punk festival u srbijanskoj provinciji nije nimalo lak posao. Suočavate se sa gomilom problema od potpunog ignorisanja lokalne samouprave i(li) nerazumevanja okoline, preko nedostatka adekvatnog prostora za održavanje festivala, sve do nedostatka same publike. Sa svim ovim problemima (i nekim dodatnim) suočavali su se organizatori ovogodišnje, treće po redu, Punk Parade koja se, kao i prethodne dve, organizovala u Požegi (Užičkoj, ne Slavonskoj, da ne bude zabune – prim. aut). Ako kojim slučajem nemate pojma o čemu se radi u pitanju je mali pankerski festival koji radi ekipa okupljena oko Fanđa, alfa i omege čitave priče. Prva se održala 2017. godine i do sada su svirali mnogi ovdašnji bendovi (KBO!, Gužva u 16-rcu, Hund, itd), a tokom postojanja imali su brojne probleme pre svega sa finansijama, ali se dogodio i jedan vrlo bizaran momenat. Naime, lokalni naprednjaci su hteli da preuzmu celu priču i naprave svoju Punk Paradu, bez ikakvog odobrenja organizatora festivala. Nakon ovog saznanja možemo reći da SNS stvarno pokušava da se umeša u sve pore društva. Elem, na svu sreću naprednjački puč je propao i ekipa se fokusirala na važne stvari što je, na kraju, rezultiralo novim izdanjem parade.

Ovog puta nastupali su Smudos i Totalni promašaj iz Kraljeva, Strašni zmaj iz Kosjerića i Pogon BGD iz Beograda. Čast da otvore festival imali su veterani Smudos. Pošto sviram bubanj u dotičnom bendu nisam merodovan da dajem komentar, ali neka bude da smo sasvim korektno odsvirali. Uz par sitnih grešaka, što se podrazumeva. Nisam imao predstavu kakav zvuk izlazi iz razglasa (čemu služe oni prokleti monitori?!?), ali kažu da smo se sasvim dobro čuli. Neka bude da je tako bilo.

Sledeći na bini bili su Strašni zmaj. U pitanju je regionalni kultni bend, a čine ih članovi mnogo poznatijih Born By Mistake (gitarista/vokal i basista) i Alkatraza (bubanj). Meni je demo/album Born By Mistake jedan od favorita pank mladosti jer sam ga krajem 90-ih godina prošlog veka slušao do iznemoglosti, tako da sam se pomalo i radovao da čujem šta to sviraju sada. Najavljeni su kao „etno punk“ ali nisam baš puno čuo etno motiva. Bez obzira na to, u pitanju je jedan jako kvalitetan bend. Počeli su sa malo starijim pesmama, neke od njih su navodno i nekoliko decenije stare, da bi na kraju završili sa novim uradcima. Razvojni put benda upravo se tako mogao i ispratiti jer dok su onih prvih par pesama bile sirove i brze, ove poslednje su već imale ozbiljnije aranžmane (tu se mogla čuti i poneka etno nota). Uvežbano, nepretenciozno i zabavno – tako se ukratko može opisati nastup Strašnog zmaja. Da nije sve bilo tako dobro pobrinuo se tonac koji je napravio pravi bućkuriš od zvuka, ali o tome nešto kasnije.

Nakon njih izlaze još jedni veterani Totalni promašaj. Od kad su nastupali na povratničkom festivalu Plamen i dalje gori u Kraljevu nastavili su sa koncertima, pa su tako nastupali na To Be Punk festivalu i Monteparadisu. U međuvremenu dogodile su se male promene, pa je umesto Vojina, dugogodišnjeg bubnjara, došao Vuk iz Dishumanity. Možda se čini da je Vojinovim odlaskom bend izgubio, međutim ipak nije tako jer se ispostavilo da je dolazak Vuka bio dobar izbor. Zvučali su uverljivo, precizno i brzo. Odsvirali su gotovo sve hitove, za to vreme je publika pravila brutalni pogo, tako da je atmosfera već tokom njihovog nastupa počela da se pretvara u pravu feštu. Za razliku od koncerta u Beogradu od pre nekoliko nedelja ovog puta su zvučali mnogo ubedljivije što znači da su se potpuno uklopili. Izgleda da će ova postava potrajati, čak se pominju i nove pesme, tako da u narednoj godini možemo očekivati puno od Totalnog promašaja.

Za kraj nastupali su Pogon BGD i izazvali najveću pozornost publike. Izgleda da su oni bili neformalni hedlajneri, premda ih nisam tako doživljavao. Iako volim oi!/street punk njihova muzika mi se nije dojmila, možda je u pitanju bio umor, šta li je. Da ne bude zabune, bend je zvučao odlično navežbano, zvuk je bio sasvim pristojan, što znači da je do mene. Ali publika definitivno nije delila moje mišljenje. Tokom čitavog nastupa koji je trajao gotovo sat (i kusur) vremena publika je sve vreme horski pevala uz po koje podizanje desnice ruke, ali i guranje i šutiranje, da bi sve kulminiralo paljenjem baklji (što je dovelo do opšteg zagušenja). Po rečima pevača i glavnog gitariste ovo im je poslednja svirka u narednom periodu jer im bubnjar odlazi van zemlje. Na sreću njihovi fanovi iz ovog dela Srbije su bili u prilici da ih pogledaju uživo pre nego se privremeno rastave.

Nastupom Pogona završilo se i treće izdanje Punk Parade. Organizacija je bila sasvim dobra ukoliko se uzme da je, kao što sam na početku napisao, pravo umeće napraviti festival u mestima poput Požege. Ono što bi se izdvojilo kao problem je prostor koji nije bio adekvatan (u pitanju je bivša diskoteka, na više nivoa, jako teško za ozvučavanje), a i kuburilo se sa vremenom jer je tonska kasnila. Međutim, najveći problem ovog festivala bila je oprema, odnosno tonac. Najčešće su tonci u malim mestima bivši rokeri koji rade uglavnom svadbe i tezge, ali eto izlaze u susret mladima jer su i oni nekada bili tako ludi. Slična situacija je bila i ovom prilikom. Tonac je odradio bezobrazno loš posao, zvuk je varirao od benda do benda, a na bini je bila prava kakofonija. Toga su svesni i organizatori i obećali su da će sledeće godine sami sesti za prokletu miksetu i napraviti normalan zvuk. Držaćemo ih za reč, pa se vidimo sledeće godine na četvrtom izdanju Punk Parade.

 

foto: Milunka Nikolic

Comments

comments

You may also like...