PUNK DRUŽENJE 3 // 28.12.2019 // AKC ATTACK – ZAGREB

U takozvani smiraj 2019., odnosno između katoličkog Božića i Nove Godine, u poznatom klubu Attack u Zagrebu, održano je treće po redu Punk druženje uz nastupe Bible thrower iz Rijeke, slovenačkih crustera Đornata, zagrebačke Frakture mozga i po prvi put u Hrvatskoj kraljevačkih hc/punk veterana – Smudos i Sedativ.

U hrvatsku prestonicu stigli smo dan ranije, zahvaljujući Gaju (The Truth, Rules) koji nas je primio da dve noći prespavamo kod njega na gajbi. Koliko je tu uopšte bilo spavanja prve noći, posebna je tema, no bila je to lepa prilika da subotu provedemo u šetnji gradom i „luftiranju“ kako je to Radak u svom stilu objasnio hrvatskom policajcu kada smo prelazili granicu, na pitanje „Razlog putovanja?“…

Naše „krstarenje“ Zagrebom, uz par poseta pivnicama i kafićima, zbog umora se završilo u ranim večernjim satima, pa smo odlučili da već tada odemo u Attack. Naravno, usledilo je pozdravljanje sa ekipom, domaćinima, a onda i angažovanje oko grejanja („bubnjare“) jer valjalo je nacepkati drva, a potom i održavati vatru. U svakom slučaju, vreme prekratismo prijatnom pričom sa dragim ljudima.

 Kako se bližio početak koncerta, publika je stidljivo pristizala, i iskreno, činilo mi se da će poseta podbaciti. Ipak sam se, na sreću, prevario, pa su već uvodni taktovi riječkog crust benda Bible thrower privukli ljude da sa hladnoće uđu u klub. Prvi put sam slušao ovaj bend, i utisak mi je pozitivan iako su te večeri imali najkraći nastup i nezahvalnu ulogu da otvore gig. Žensko-muški vokal se lepo uklapa, tako da tu svakako ima više štofa nego što su nam ove večeri demonstrirali.

Klub je već bio više nego dobro popunjen kada je na binu izašao kraljevački Smudos. Posle malog nesporazuma oko toga koju pesmu sviraju na samom startu, krenuli su žestoko, onako kako je i bilo očekivano. U publici ludnica, prijatno iznenadjenje što i mlađa ekipa zna pojedine tekstove. Prašenje u pravom smislu te

Smudos

reči, ređaju se „Ispred dragstora“, „More“, „Zajebite medije“, „Žestina“, a ekipa u publici ne posustaje. Usijana atmosfera, dobro raspoloženje i bend na visini svog zadatka. Na kraju zasluženi aplauzi, gotovo ovacije. Svaka čast!

 Tamo gde je Smudos stao, nastavio je Sedativ, takodje iz Kraljeva, iako nije bilo lako izaći na stage posle prašenja svojih sugradjana. Nešto sporiji početak već na drugoj pesmi prerastao je u energičan i žestok nastup, kako mnogi rekoše bez dileme najbolji od ponovnog okupljanja krajem 2018. godine. I stare stvari još iz devedesetih godina, ali i potpuno nove, naišle su na dobru reakciju publike koja ispred bine kao i za vreme Smudosa pravi opštu ludnicu. „Dezerter“, „Pevaj, moj narode“, „Još jedan više“, „Narodnjaci“ praćeni su retro pogom, skakanjem i prskanjem pivom, kao i za kraj kvalitetnog nastupa potpuno nova stvar „Iza svega“. Rekoše „Evo nas u Zagrebu sa 25 godina zakašnjenja“, a utisak je, kako je to prokomentarisala ekipa, vredelo je čekati i Smudods i Sedativ

Nakon Kraljevčana, trebao mi je mali predah, pa sam posle okrepljenja odličnom klopom u backstagu (tnx domaćinima) izašao malo napolje da uhvatim vazduh (zrak!), ćaskao malo sa ekipom iz ZG i SLO, pa sam tako i propustio gotovo pola nastupa domaćih, prekaljenih snaga Fraktura mozga.

Sedativ

Ono što sam odgledao, čini mi se ok, opušten hc/punk, lepe melodije, sa uplivima raznih uticaja, ali nekako mi nisu legle dugačke priče i šale izmedju pesama. No, jasno je da većini publike to nije smetalo, pa su nastavili sa ludim provodom, uz horsko pevanje pojedinih pesama poput „Božić je“, itd…

 Treće Punk druženje u velikom stilu zatvorila je slovenačka Đornata. Uh, piče žestoki hc crust, u publici gotovo delirijum! Nisam ranije imao priliku da ih slušam, crust se retko kad nadje na mojoj play listi, ali zvuk  Ljubljančana i njihov nastup odzvanjao mi je u ušima još dugo nakon što su sišli sa staga.

Umor je, medjutim, već činio svoje, ostali smo još malo u klubu, zante kako kažu – razgovorima nikad kraja, a onda nakon što smo se ispozdravljali sa starim i novostečenim prijateljima, pravac Siget na spavanje kod Gaja.

Posle svega, zaključak je lako izvesti. Lepa dva dana u Zagrebu, dobar koncert, lepo druženje, emmocije i uspomene, uz obostranu poruku da se vidimo nekom novom prilikom. Svi se nadamo da na novi susret nećemo dugo čekati.

Txt:Ćiro

fotke: Nidža

Comments

comments