IzveštajiKoncerti

Poison Idea,The Peterlees, Open Wounds // 28.07.2019 //Baroeg, Rotterdam

Koje su vam prve asocijacije na Poison Idea? Debljina članova,  genijalni omoti ploča, nasilje, droga, alkohol,  … da, da, sve to. Uzgred su snimili i bar jedan album koji  može poneti titulu klasika. Od svog nastanka 1980 su promenili toliko članova da ih verovatno ni pevač Jerry A ne bi mogao sve nabrojati, ali srž benda su uvek činili on i gitarista Pig Champion. Od 1993 kada su se prvi put raspali okupljali su se u nekoliko navrata, uglavnom ne bi li skupili neki keš za drogu, ali sam mislio da je smrt Pig Championa (2006)  predstavljala i definitivni kraj ovog benda, ali eto Jerry je nastavio.

Početak koncerta je najavljen za 16h, što je totalni zakon. S obzirom da su prvi svirali Open Wounds, novi bend Marka Koraća, ovoga puta sam rešio da ispratim sve bendove, a ne samo zvezde večeri. U ovom bendu Marko je gitarista, skromnih veština, što je i normalno, s obzirom da gitaru tek od skorije svira. No, sasvim dobro se on snalazi za ono što ovaj bend svira, a to je 80s US hardcorepunk, bez mnogo filozofiranja. Svirku je pratilo nekih 30-40 duša, koji su se oglašavali ponekim stidljivim aplauzom između pesama. Verovatno je Marko totalno nenaviknut na takvo ponašanje publike, imajuću u vidu da su Vitamin X koncerti poprilično ludi. Svirali su nekih pola sata, taman koliko treba.

Sledeći su The Peterless, čini mi se da su iz Leidena. Lepo je što su dovukli gomilu prijatelja na koncert. Rekao bih da su oni neki zajebantski bend koji piči tu neku party priču, ali su meni već posle nekoliko pesama postali dosadni, a s obzirom da su i odužili sa svirkom na kraju sam i izašao ispred kluba.

I najzad zvezde večeri su na bini,ali nema Jerrya, pa su poslali da ga nađu. Posle par minuta se i on pojavljuje i bend kreće sa svirkom. Imali su najlošiji zvuk te večeri, basovi su probijali sve vreme. Bend deluje poprilično umorno, istrošeno i neuverljivo. Da se razumemo, sviraju oni precizno ko sat, ali jednostavno ta njihova svirka nema muda – tačno se vidi da je to odradjivanje posla. Kako su publiku sačinjavali uglavnom 40+, tako smo svi pratili cupkajući u mestu i blago klimajući glavom u ritmu muzike. Bend je svirao pesme iz svih perioda, ali je moj favorit “Discontent” izostao, a čini mi se da je izostala i “The Badge”. Jebi ga, ja sam Poison Ideu doživljavao kao mitraljeski rafal koji te tera da dohvatiš nekog iritantnog lika i da ga počneš udarati iz sve snage pokušavajući da zaboraviš sve svoje nagomilane životne traume. Na kraju bi izvadio kurac i popišao se po nepomičnom telu. Na žalost, večeras nisu uspeli da mi izmame nikakvu emociju. Ova turneja je najavljena kao Last European Tour i nadam se da je tako, jer ovo je samo šibanje već mrtvog konja. Koncert su završili jednostavno tako što je Jerry sišao sa bine, prošao kroz publiku i izašao van kluba.

Comments

comments

Tags
Close