IzveštajiKoncerti

Off With Their Heads, The Murderburgers // 11.09.2019 // Arena, Beč

Posle svega što se desilo u toploj bečkoj noći na mestu nekadašnje gradske klanice, sigurno je da će simbolika 11. septembra promeniti značenje bar kod 100 prisutnih srećnika. Bili smo svedoci dva izvanredna muzička nastupa, jednog benda koji se vraća i jednog koji odlazi.

Kada je pre par meseci Frejzer (gitarista i vođa benda The Murderburgers) najavio prestanak rada benda na neodređeno od početka 2020. godine, retki i iskreni obožavaoci ove grupe  ostali su zatečeni ovom odlukom. Skromni i srdačni Škot je tužnu odluku da bend privremeno prestane sa radom ipak ublažio odlukom da uradi oproštajnu evropsku turneju.

Sigurno najveću zaslugu za Frejzerovu oproštajnu turneju imaju momci iz benda Off With Their Heads (OWTH),

The Murderburgers @Arena, Beč fotka by Raphael Sperl

koji su nakon višegodišnje pauze snimili novi album, i koji su mu ponudili da sa njima pođe na evropsku turneju. Simbolika je potpuna u vezi sa ova dva benda i zove se depresija. Rajan Jang (pevač, gitarista i vođa benda OWTH) je posle teške borbe uspeo da se izbori sa svojim životnim problemima, nešto kasnije u odnosu na svog škotskog prijatelja, ali je uspeo. Iako nešto manje produktivan ove godine u odnosu na Frejzera, uspeo je da pripremi gomilu novih pesama koje su, ne samo našle mesto na albumu, nego odišu neočekivanim optimizmom i nadom da će se OWTH tek sada razmahnuti.

 U takvim okolnostima desio se i ovaj željno očekivani događaj u maloj sali Arene.

The Murderburgers su nastupili u svom najboljem mogućem sastavu. Pored Frejzera, bila je tu šarmantna Noeli Stolp na bas gitari (članica benda Rational Anthem) i mladoliki Velšanin Mek na bubnjevima. Od prvog praska gitare, bend je zvučao furiozno i nadahnuto. Set lista se sastojala od po nekoliko pesama sa svakog od četiri izdata albuma. Kako je bend ove godine objavio dva albuma u neverovatno kratkom roku, jedan regularan studijski i jedan akustični, bila je to izvanredna prilika da se uživo čuju i pesme sa novog albuma. Pored očekivane “Shots in the skull”, desila se i “Octobar lied to us”. Frejzer je bio inspirisan, i pružio nam je sve ono zbog čega ga volimo.

“Waves”, “All my best friends are dying”, “Unemployment”… najbolji punk iz Škotske, kojeg nikad nije dosta. Dvanaest pesama uživo za rastanak na neodređeno vreme. Urezano u pamćenje.

Dugoočekivani susret sa OWTH opravdao je očekivanja od prvog otpevanog stiha Rajana Janga. Poput svojih prethodnika, OWTH su nam ponudili kolaž pesama sa četiri izdata albuma, pažljivo birajući one koje imaju kultni status kod obožavalaca. Tako sam ja dobio “Seek advice elsewhere”, neko drugi “Disappear”, a neko treći “Always alone”. Na kraju, svi smo dobili “Clear the air”, sve sa Rajanom u publici, zagrljeni u borbi za mikrofon, sa rukama u vazduhu i urlikom I am fallin’ apart. Robi (bas), Džon (gitara) i Kajl (bubnjevi) su bili fantastična podrška ’’glasu generacije’’ tokom celog jednosatnog nastupa. Radost Rajana Janga zbog svirke i zbog srdačnog prijema publike bila je očigledna. Nekoliko karakterističnih urlika tokom pevanja i aplauzi publici samo su doprinosili usijanju atmosfere kako se koncert bližio kraju. Ostadosmo na kraju svi euforični i mokri do gole kože. I domaćini Austrijanci, i malobrojni Hrvati i Mađari i ja, jedini Srbin među njima. Bisa nije bilo.

Branko & Off With Their Heads

I bez bisa smo sigurni da su se OWTH vratili  i da ćemo imati prilike da ih ponovo gledamo. Sreća na njihovim licima je dovoljna garancija da budućnost postoji za ovaj bend.

Organizacija događaja bila je savršena. Ambijent potpuno primeren okolnostima. Ponuda pića odlična i po pristupačnoj ceni, a to posebno važi za merch koji nikada nije bio povoljniji.

 Da zaključimo: Ja sam u Beču dobio svoj događaj godine!

Comments

comments

Tags
Close