IzveštajiKoncerti

Hexis, Vonnis // 21.9.2019 // Discont DIY, Sombor

Pre pet godina Filip Andersen me je cimao za svirku u Somboru tada relativno mladog benda Hexis koji je iza sebe imao par turneja. Iz brojnih razloga sve se izjalovilo ali sam uspeo tu svirku da prebacim za Suboticu i da ih bukiram u rahmetli Društvenom centru narednog dana. Tada sam ih i gledao prvi put. Na prvu ruku nisu mi bili intersantni, blek metal kao blek metal, međutim shvatio sam da je reč o prilično kvalitetnom bendu plus njihov vizuelni pristup svirkama sa strobom i dim mašinama bio je prilično interesantan. Uglavnom, ostao je dogovor sa Filipom da ponovo dođu kod nas na nekoj od narednih turneja. U međuvremenu oni su prešli pola sveta. Ovog puta u pitanju je turneja od bukvalno cela tri meseca u okviru kojih su posetili i nas. Na svakih 10-15 dana menja se bend koji ih prati te su u Srbiju došli sa belgijiskim power violence sastavom Vonnis.

U naš mali Diskont ubacili su neverovatnu količinu binske opreme i pojačala visoka kao čovek. Pokušavao sam na najrazumniji mogući način da im objasnim da za takvim zverima nema potrebe te da naš razglas neće isterati vokal niti će se čuti bubanj. Međutim, insistirali su da sviraju tako kako su planirali. ‘Ajmo sada realno, da li ima potrebe za 2 gitarska boksa sa po 4 zvučnika od 12’’ za jednu gitaru u prostoru u koji staje 50ak ljudi? Tokom svirke će se ispostaviti da nema.

Prvi sviraju Vonnis, odličan bend, energičan i bez puno pardona, tuče direkt u glavu. Pauze između pesama nisu postojale a oni su svoj materijal sprašili u 25 minuta čiste energije. Pevač se u jednom momentu skinuo u gaće jer se od skakanja jezivo preznojio, gitarista je potom izašao van objekta i jednu pesmu odsvirao od spolja. Na sledećoj pevač ga je podigao na ramena te su je tako odsvirali. Dobar, kvalitetan bend, idealan za ljude koji vole ozbiljan nojz.

Nakon njih nastupaju Hexis, koji su takođe bez pauze odsvirali pola sata čiste buke. Apsolutno nerazumno pevanje i preglasne gitare, što se dalo za očekivati. Da nisam svojim očima video bubanj ne bih ni u jednom momentu verovao da je on tu i da ga uopšte neko svira, isto važi i za vokal. Strob koji su isterali dao je toj doom atmosferi veoma dobar šmek.  Bez obzira na kvalitet zvuka i buku koju su proizveli veoma mi je drago bilo što ih gledam.

U publici je bilo oko 20 ljudi, što je otprilike i cifra majica i drugih proizvoda koje su oba benda imala na ponudi. Merch nikada veći. Moram priznati da me je iznenadila činjenica da su dve devojke solo doputovale iz daljine da gledaju ovaj bend. Jedna je došla iz Kragujevca, gde su ovi svirali dan pre. Dali smo joj dušek u diskont kući da prespava do prvog busa nazad. Za drugu devojku nemam pojma odakle je, nisam je pitao, valjda je šmugnula odmah posle svirke…)
Iako je atmosfera bila prilično statična bendovima je bilo izuzetno prijatno što sviraju u našem prostoru i upoznaju nove ljude, a meni drago što sam imao priliku da ih gledam ponovo.

Comments

comments

Tags
Close