IzveštajiKoncerti

Fiskalni račun, Proslov // 04.01.2019 // Discont DIY, Sombor

Od kako smo ušli u naš mali Discont krenuli smo sa sređivanjem prostora, izbacivanjem nepotrebština, zvučno izolovanje, budženje šanka itd. Mesec dana aktivne šljake i dobrog druženja, otvaranje uz elektronsku muziku, brutalni Kali Fat Dub i mlađani W\O bukvalno su napakovali prostor. Ali ovo nije fanzin o elektro muzici već o panku, mada gore pomenuti elektroničari imaju ozbiljan pank stav. Prvu svirku smo zakazali za 4. januar i pozvali drage prijatelje da svečano uvedemo pank na mala rešetkasta vrata narodnog Discont-a.
Otvaranje vrata bilo je zakazano za 21h a prvi bend je trebalo da počne nešto iza 22h. Ali, kao i uvek sve mora biti knap i natezanje. Poslovne obaveze svih aktivista u Discontu onemogućuju raniji dolazak te je malo falilo da Proslov stigne na lokaciju pre organizatora. Hvala bogu, pasulj je bio spreman, mada su kasnili tanjiri. Jbg snalaženje… oni najgladniji jeli su iz pivskih čaša i tako podmirili svoje stomake. Sklapanje bubnja dešavalo se paralelno sa večerom, što je bilo poprilično zeznuto u skučenom prostoru, dok je stolica stigla pred sam početak koncerta. Ali, bitno je da je stigla! Binu smo sklopili relativno lako, ali problemi nisu prestali.

Proslov

Točilica, instalirana za šankom, se zapušila i nije htela da pusti ni kap piva, iako je isprobana svega par sati ranije. Srećom pa smo imali dve, za potrebe točenja različitih vrsta Ravangrad piva. Na kraju je korištena samo jedna, ta ispravna, što je izazivalo dodatne neprijatnosti zbog promene cene nakon menjanja bureta. Naime, kod nas se toči pivo koje je namenski pravljeno za Discont, naše Pank pivo, s prihvatljivom cenom za jedno kraft pivo, dok je osim njega u ponudi bila IPA koja je za nijansu skuplja. Nekako se preguralo veče. Ostatak večeri protekao je savršeno. Počela je da pristiže ekipa sa raznih strana – Novi Sad, Županja, Zagreb, Bosanski Brod… Ekipa iz Županje (MKC/SAWA) stiže sa poklonima za Discont – produžni kablovi, stone lampe, bedževi…

Fiskalni Račun

Zahvaljujemo ih se i ovim putem! Proslov je izrazio želju da svira prvi a neposredno pred njihov početak, oko 22:30, stižu i Bečejci, kasne zbog zavejanih puteva ka Somboru (iako je naša opština bila totalno bez snega dok je ostatak Srbije patio). Proslov kreće sa prvim rifovima. Zvuk je odličan, čuju se obe gitare, bas, bubanj… vokal je takođe vrlo brzo iznivelisan. Nije buka! Isplatio se naš trud i ulaganje u zvučnu izolaciju prostora, što verovatno komšije ne mogu da potvrde, iako se ovaj put nisu žalili. Proslov su odsvirali svoj fantastični set od oko 30 minuta, uz blago komešanje u publici. Bend se odjavljuje sa vidnim osmesima. Discont je bio dupke pun. Ubrzo nakon njih u pojačala se ubadaju Fiskalci koji sviraju svoj klasičan set, od takođe nekih pola sata. Predstavili su nam album ali nisu manjkale ni starije stvari. Horski se pevalo i veselilo. Čak se i autor ovog teksta latio mikrofona da odpeva Pištin deo pesme „Bez povoda“. Njihov nastup se završava nešto pre 1 sat iza ponoći, a after je nastavljen do dvojke gde se zajebavalo uz pank hitove. Kroz prebrojavanje novca sa ulaza dolazimo do zaključka da je prodato 50-ak ulaznica, što znači: organizacija + bendovi + gosti = cca 70 ljudi. Odlična atmosfera, odlično druženje, mnogo dobrog feedback-a na izgled i samu organizaciju prostora. Blage zamerke uglavnom su upućene na njegovu veličinu i ventilaciju… Ovo drugo će biti rešeno uskoro, a što se veličine tiče ovo što imamo je sasvim dovoljno za potrebe somborskog DIY-a. Sledeća dešavanja uveliko su nam zakazana, prvo naredno već za petak 11. januar kada se odvija elektro party pod nazivom „Lansiranje Vol 1.“ Potom, 25.1. nam dolaze ROIR + War Engine. U februaru će možda manjkati panka ali će definitivno biti održano drugo „Lansiranje“, takođe svaki vikend biće odvojen i za oslikavanje prostora. Sa svirkama nastavljamo u martu i aprilu.

U Discont-u ste svi dobro došli i pozvani da učestvujete u kreiranju sadržaja! Kako kaže novosadska Brutalika „Pusti nas u diskont!“

Fotke by Sinisa Čečavac

Comments

comments

Tags

Leave a Reply

Close