CONFLICT, PETER & TEST TUBE BABIES // 12.05.2018// Baroeg, Rotterdam

Ovo je zapravo bio neki manji festival, Tales From The Punx III, i pre zvezda nastupali su još: Cracked Up (NL), Bad Nasty (FR/CH), Bitter Grounds (NL), Human Dogfood (FR), The Krays (US), ali ja sam odlučio da se pojavim oko osam sati, malo pre nego što će Conflict izaći na binu. Šta ti je Evropa, unapred znaš kada koji bend nastupa, a ne kao nekada kod nas, koncert se najavi za 22h, a prvi bend počne da svira u 23:30.
Conflict su jedan od najvažnijih anarcho punk bendova svih vremena i njihov album The “Ungovernable Force” mnogi će istaći kao najbolji album tog žanra. Mislio sam da su se penzionisali još krajem prošlog veka, ali eto, verovatno, i oni koriste priliku da se obezbedi priliv kakvog takvog keša na ime kultnog statusa. Krizna su vremena, muzički hleb je hleb sa mnogo kora, a pankerski ima i neku koru više.

Nastupaju u standardnoj četvoročlanoj postavi, nema transparenata, nema vizuelnih efekata, nema govora između pesama, nema ničega od onoga što je karakteristično za jedan anarcho punk bend. Pesme se nadovezuju jedna na drugu gotovo bez pauze. Ono što je mene oduvek impresioniralo, jeste Colinovo pevanje, odnosno izgovaranje kilometarskog teksta gotovo u jednom dahu. Čovek skače, mlatara stalkom od mikrofona ko da mu je tridesetak godina manje, no ni najamna snaga u vidu muzičara ne zaostaje, napaljeno sviraju, mlate glavama, basista ulazi u publiku. Na koncertu je bilo stotinak duša, od klinaca do matoraca sa sve krestama. Ova mlađarija se komešala ispred bine, horski pevala, bilo je i par nespretnih pokušaja skakanja sa bine. Posle nekih pola sata, meni su malo postali dosadni, atmosfera je pala, ali su se vešto izvukli i vratili atmosferu na visinu, i do kraja koncerta je čak doveli i do tačke ključanja. Na bisu su odsvirali još dve pesme i kraj – tačno po programu. Pankeri su izašli napolje, a ja sam iskoristio priliku da odem do merch štanda, koji je bio poprilično siromašan.
Piteri su se brzo namestili i počeli koncert prema satnici pred jedva desetak ljudi. Krenuli su sa “Moped Lads”. Do kraja pesme klub je već pun i ludnica počinje. Horsko pevanje, đuskanje, Piterove zajebancije između pesama. U jednom trenutku traži da mu neko doturi joint, ali ga je publika iskulirala, no nešto kasnije ga je i dobio te je isti i zapalio što je propraćeno i negodovanjem jer u prostoriji nije dozvoljeno pušenje. Da, jedna od stvari koja mi se jako dopada, u klubu nema pušenja. Nakon toliko godina sviranja bend je naravno uigrana mašina, sviraju proverene hitove, ali i pesme sa poslednjeg prošlogodišnjeg albuma – “In Your Face”, “None Of Your Business”, “Wrong”. Najveća ludnica je naravno na “Jinx”, “Maniac”, “Banned From The Pubs”… U jednom trenutku neki lik je počeo da se nasilnije ponaša i tada sam video ono što sam nekada čitao u fanzinima, starija ekipa ga izoluje, i jednostavno ga uz pomoć redara izvedoše napolje. Koncert je trajao taman koliko treba, završili su sa “Blown Out Again”, pozivi na bis bili su stidljivi, ali se bend (samo)odazvao, “Elvis Is Dead”, neka zajebancija i kraj. Koncert se završio u 23:00 – totalni zakon.

 

Text. Mačak

Comments

comments

You may also like...

Leave a Reply