The Best Of 2019 by Nemanja

Da je dobra godina bila i nije, jer je 2018. bila neuporedivo bolja. Ipak, ova je bila samo solidna sa manje koncerata i izdanja koje su me oduvali. Bio sam na 30tak svirki i preslušao sigurno 50tak novih izdanja pa je ovo kratak pregled onoga što mi je skrenulo pažnju.

Out Cold – Living Is Killing, LP  

Majstori svog zanata, jedan od onih bendova koji je za vreme svog rada bio totalno potcenjen a njma je svirala ona stvar da se busaju. Jednostavno svirali su za svoju dušu. Ovo je drugi posthumni album nakon smrti jednog od tvoraca benda i definitivno poslednji. Nije dobar kao prethodni ali kapa dole. Legende su legende.

Canaria- 死灰復燃 LP

Ludi Japanci. Uzeo sam album zbog jedne pesme i nisam se zajebao. Ovo je bend na koji treba obratiti pažnju.

Open Wounds – Invaders, LP 

Njih sam morao da stavim jer su mi ortaci, ali to ne znači da je ovo protekcija. Album je pola pola. Pola je super stvari, pola solidnih. Međutim, ovo je jedno od onih izdanja koje bi možda kupio i na blef jer je celo pakovanje, sa sjajnim omotom, odlično.

Loose Nukes – oba singla

Obe singlice objavljene ove godine su fenomenalne. Misliš da klasičan drljački HC nema šta novo da ponudi. E pa žešći zajeb. Ove iskusne njuške zadale su dobar domaći zadatak svima kako se svira stara škola hardcore/punka.

Shopliferts – Secret Free World, LP

Najbolji punk bend kod nas. Svaka pesma hit i uvek mi bude žao što su iz proklete Srbije jer da su recimo iz Holandije ili UK ovaj bend bi bio minimum predgrupa Bob Mouldu, svuda.

Savage Beat – Wired, LP 

Majstori. Nakon solidnog prvenca evo i odličnog albuma. Opisujte im zvuk kako god hoćete ovo je jedno od izdanja koje nedeljama ne napušta gramofon.

The Freeze – Calling All The Creatures, LP 

Novi album posle 20 godina. Šteta što su slabo uložli u promociju a izgleda i izdavača zabole. Odličan come back Bostonaca.

Larma – s/t, LP

Retko kad nabavim izdanje a da ga pre toga dobro ne pročešljam. Ovo je jedno od tih. Uzeo sam ga samo zbog pedigrea.Skitkids, Heratys, Katastrof, Stress ss. D beat ali nikako suvoparno i predvidivo.

Excess – Osiguranje životne večnosti, LP 

Bend koji sam samo zakačio. “Tramvaj ljudi” pesmu sam znao i to je to. Ovo je reizdanje albuma koji je 90ih izašao u Hrvatskoj i čini mi se bend koji je više bio popularan tamo nego ovde. Odličan zadatak izdvača iz Kanade. Sve je ovde na visokom nivou, i snimak i pakovanje. Jedan klasik koji je zaslužio da se nadje na polici.

Battle Ruins – IV.XIII.MMXIX, cass

Ima ovde boljih izdanja i bendova koji se ne ponašaju elitistički poput ovih Bostonaca ali ajde. Nešto mi ne da mira te sam ih stavio na listu. Kaseta objavljena povodom onog “exclusive European” koncerta u Parizu.

Kurve – LP

Bend koji odlično kombinuje žanrove napokon je izbacio album. Odlična lirika i vizuelno veoma loše urađen omot.

Jbg, izostavio sam dosta toga ali praktikujem da ne recenziram bandcamp izdanja. Obavezno preslušajte i nova izdanja od: Pasmaters, CC i Fried Brain.

Radujem se novom materijalu Apsurda.

Koncerti:

Slapshot, Ignite // 01.02.2019 // Arena, Beč

Treći ili četvrti put gledam Slapshot. Majstorski gig. Dobro podjebavanje svega i svačega između pesama, odlična set lista i grozan headliner. Ignite danas je nešto najgore što možete zamisliti.

Stars & Stripes // 02.02.2019 // Fuga, Bratislava

Narednog dana Slapshot je svirao Stars & Stripes set u gradu udaljenom 60 km od Beča. Klub super, atmosfera odlična i  “Skinheads on the rampage” u trajanju od 5 minuta.

Midnight // 21.04.2019 // Viper Room, Beč

Apsolutni carevi. Najjače je što je na koncertu bilo više pankera nego na nekim punk svirkama kojma sam prisustvovao. Atmosfera je jezvio dobra. Pola kluba peva pesme od reči do reči a oni uigrani majstorski.

Smrt razuma, Disbaja  //30.04.2019 // Venster, Beč

Ovo ide ovde zbog Kruna. Zapretio mi je. Smrt razuma je dobar fleshback u 90te i ono što me podseća na zvuk koji je tada dolazio iz Hrvatske. Dobar hc/punk sa jakom dozom metala ali sve dobro upakovano i bez preterivanja. Uživo su dosta dobri i ljudi su ih dobro ispratili.

Red Dons // 30.05.2019 // Venster, Beč

Carevi su došli u Evropu prvenstveno da bi svirali u Novom Sadu ispred Cock Sparrera. Nisam mogao na To Be Punk ali sam ih ovde zakačio. 200 ljudi, gužva, ceo klub se upalio. Oni odlični.

Extended Hell // 30.06.2019 // Venster, Beč

Jedan od d beat bendova koji nema šanse kući da pustim jer mi zvuči previše generički. Uživo jedu malu decu.

DI // 25.07.2019 // Arena, Beč

Poseta bedna, bend odličan.

Career Suicide //30.07.2019 // Venster, Beč

Zanimljivo je da je ovaj bend sada dosta “popularan” a da su klasik izbacili pre deceniju i jače. Uzivo su odlični. Poklopiće se kockice pa da dobace i do Srbije, nadam se.

Chronic Abuse // 31.08.2019 // Venster, Beč

Kakav bend majko mila. Četvroka spojena sa svih meridijana. Dvojica Amera, jedan švaba i Ruskinja. Za manje od godinu dana izbacili singl, snimili još jedan demo i imali su možda probu i po pre prve evropske turneje. Blood Pressure, Concealed Blade, Loose Nukes ekipa poliva hardcore/Oi.

Cro Mags // 04.10.2019 // Explosive, Graz

Harlijeva verzija. Sve najbolje sa prva tri albuma plus par stvari novijeg datuma. Čovek je okupio jezivu ekipu oko sebe i uživo isporučuje preko sat vremena apsolutne majstorije.

The Truth, Rules, Indikator B // 23.11.2019 // Venster. Beč

Fest sa 3 imena iz ex Yu. Prepun klub. Dobra atmosfera.Sva tri benda su nam osvetlala obraz.

Kad sam već prebacio, da dodam na listu i posednji cert koji odgledah:

Parole 80, The Obsessions, Kettenhund  //14.12.2019 //  Einbaumöbel – 1bm, Beč

Slušali ste priče o CBGBu, koncertima u beogradskom Trenu, prisustvovali najboljim gigovima koji su se nekada održavali u Domu omladine, Društvenom centru?

E to je to. Sve je bilo napeto do zla boga i svi bendovi su razvaliii što je publika odlično ispratila.

Pamtiću godinu i po tragičnom gubitku prijatelja.

Nemanja Janković 1991-2019

Miša Bekić 1967-2019

RIP

Pročitaj i:

OOTD na društvenim mrežama:

Scroll to Top