IzveštajiKoncerti

Sick Of It All / Soulcage / S.O.K. 91 / Deafness By Noise / 8.4.2011 / SKC Novi Beograd

Legendarni njujorški bend Sick Of It All, u sklopu evropske turneje na kojoj promoviše svoj poslednji studijski album „Based On A True Story”, nakon pet godina, ponovo je gostovao u Srbiji. Kada bi se u školama izučavao hardcore, muzika Sick Of It All-a svakako bi bila njegova najbolja definicija. Da budem iskren i da se ovo moje škrabutanje ne završi samo na hvalama, upravo taj poslednji album je jedini njihov koji mi nije legao. Mislim da je nepotrebno previše bučan. Na stranu što na njemu ima odličnih stvari, ali je definitivno prebudžen, posebno produkcijski. Ali vratimo se svirci.

Za zagrevanje nastupile su domaće grupe Soulcage i S.O.K. 91 kao i hrvatski bend Deafness By Noise. Soulcage iz Gornjeg Milanovca na okupu je od 2004. Upravo rade na prvom studijskom albumu i zvuče veoma ozbiljno. Novosadski S.O.K.91 sastavljen je od lokalnih hardkor veterana. Kratke, brze i žestoke pesme sa srpskim tekstovima punim sarkastičnog humora glavna su odlika ove ubitačne četvorke. Gosti iz Samobora nekako su delovali „najtanje“ i ni jednog momenta nisu opravdali epitet jednog od vodećih imena evropskog hardkora. Par puta sam ih već gledao i nekako mi uvek tu nešto nedostaje.

Petnaestak minuta pre 23 časa, pesmom „Good Lookin’ Out“ krenula je svirka Sick Of It All-a, a hor od preko 800 fanova na Luovo „Thinking back of what we had“ odgovara kao po komandi sa „ooooo“. Od prvog momenta u publici nastaje haos. Moram da kažem da je na moje iznenađenje ovaj gig bio gotovo duplo posećeniji od njihovog prvog dolaska u Srbiju 2006. Odmah nakon uvodne, usledila je naslovna pesma sa prošlog albuma „Death To Tyrants“ a za njom i „Uprising Nation“ odnosno hit sa novog ploče „The Divide“. Majstori iz Njujorka cepaju punom parom a njihov nastup deluje kao ozbiljan kondicioni trening. Prosto je neverovatno koliko oni imaju energije, kao klinci od 15-16 godina. Himne „Step Down“ i „Just Look Around“ otpevane su horski kao na stadionu, dok su „Injustice System“, „Friends Like You“ i „My Life“ obeležile najraniju fazu benda. Atmosfera je bila fantastična. Između prilično niske bine i publike nije bilo ograđenog prostora, niti obezbeđenja. Masa je bila nabijena uz bend i tokom cele svirke ljudi su se takmičili u što većem broju stage divinga.

Na pesmi „Busted“ svoje pevačke mogućnosti iskazao je i basista Craig a najveća ludnica nastala je kada je pred kraj repertoara pevač Lou podelio salu na dva dela. Ko je ranije gledao S.O.I.A, znao je o čemu je reč. Kako su krenuli prvi taktovi pesme „Scratch The Surface“ masa iz levog tabora zaletela se ka desnom i obrnuto, što je u isti mah delovalo i impresivno i divlje. Nakon sat vremena vrhunske predstave koncert je završen pesmom „We Stand Alone“ koja se nije nalazila na set listi već je bukvalno naručena iz publike. Sjajno. Ubrzo je usledio bis na kojem je za kraj odsvirana i fenomenalna „Us Vs. Them“. Par minuta pre ponoći, svetla su se popalila, a prostor SKC-a na Novom Beogradu počeo je da se prazni. Koliko su Pete, Lou, Craig i Armand pizemni i normalni likovi dokazali su nakon svirke kada su još punih sat vremena udovoljavali željama fanova i u prijatnom ćaskanju potpisivali diskove i ploče i fotografisali se. Bio je to događaj za pamćenje.

Text: Zgro

Fotka: Duško Damjanović

Tags

Leave a Reply

Close