IzveštajiKoncerti

Novembar / 01. 04. 2017 / Fleka, Šabac

Novembar sam počeo slušati krajem prošlog veka, a prvi put sam ih gledao tek krajem prve decenije ovog stoleća. Nenaviknut sam i dalje na činjenicu da sada sviraju malo češće, te uvek koristim zgodnu priliku da skoknem na njihove nastupe. Ovaj put izbor je pao na Šabac. Inače su u ovu godinu krenuli žestoko, sviravši po Srbiji, CG i BiH, a biće još certova diljem Juge.

Ekspedicija od nas trojice iz Šumadije, Srema i Mačve stigla je nekih dva sata pre svirke na odredište, taman da se upitamo sa Studenim koji su radili tonsku probu, te malo uživamo u lepotama grada nam domaćina. Svirka je krenula malo iza 11 sati. U klubu je na kraju bilo nekih 40/50-ak ljubitelja lepog zvuka. Klub je odradio finu najavu na fb i putem plakata/proglasa sa sve istorijom benda, a karta je koštala samo 100 (i slovima: sto) dinara!

Kosta je kao svaki pristojan frontmen stavio ispred sebe daire, kupuščinu sa spiskom goooomile pesama i flašu šabačke šljive, koju je kao dobar domaćin nudio i nama između pesama. Žurka je krenula sa ,,Apokaliptičnom devojkom’’, majstorskim prepevom Humpersa, da bi se nastavila sa ,,Deguelo’’, tim urlikom očaja devedesetih (,,El Deguelo’’, ratna pesma kolonijalne španske vojske, koju posle koriste latinoamerički narodi i kao ratni poklič, od glagola ,,degolar’’ – zaklati). Ređaju se skoro pa sve pesme sa ,,Deguela’’ i ,,Bluza južne pruge’’, dok su ,,Licem prema zemlji’’ i ,,Proklet’’ bili zastupljeni sa po recimo 4 pesme. Kad je već svirka bila u ,,Fleki’’, dobili smo i obradu Fleka ,,Slatka mala’’. U publici dosta stare garde, ljudi znaju svaki zarez u tekstovima. Pretposlednja je bila ,,Samoća’’ od koje Novembar pravi veći kult i od KBO! Neretko zatvore sa njom cert. Ovaj put posle nje bila je još i ,,Okrutna i tiha’’. Momci su bukvalno pobacali gitare na kraju. Svirali su malo manje od dva sata! Kosta izgleda ne zna drugačije. Lično sam gledao kako čovek fasuje srčku posle odsviranog (tad je svirao i bas) certa u ,,Ciklonu’’ na Dorćolu. Sva sreća pa je tu bio Radule, koji ga je odmah odvezao u urgentni centar.

Posle smo seli sa Kostom u baštu kafića da malo odmorimo i sumiramo utiske. Ispričasmo se pa polako svako na svoj put do sledeće prilike.Toliko za ovo javljanje o mom omiljenom aktivnom bendu od Karavanki do Kajmakčalana.

Šeki

 

Tags

Leave a Reply

Close