IzveštajiKoncerti

Alternate Action, Dealers Choice // 10.04.2019 // Viper Room, Beč

Kako je cela ludnica sa novim brojem fanzina potrajala tako mi se nije dalo da pišem bilo šta iako sam od početka godine odgledalo sigurno 5-6 koncerata. Od gerijatrije reći ću da sam čekirao Angelic Upstartse i to iz čistog poštovanja. Mensi gotovo da više uopšte ne peva jer nema snage ništa da izvuče, većinu vokalnih deonica prepušta gitaristi i publici a on tek po nešto kaže. Utisak je bio veoma mršav. Pre dve godine održali su koncert za pamćenje, a ovo je bio blagi užas. Od bendova vrednih pomena koje sam gledao pomenuću jedan nov sa ne tako mladim članovima. Zovu se The Obsessions. Pevač je sa naših prostora i imaju čak i pesmu na srpsko-hrvatsko-bošnjacko-crnogorskom jeziku. Za prvi nastup zvučalo je sasvim OK. Pomalo stidljivo ali ima potencijala, naravno, ako istraju. Ima ih na bandcampu pa poslušajte. Nadam se da će im uskoro snimak izaći na singlu.

Najsvežije što sam gledao je nastup kanadskog Alternate Action. Ko je upoznat sa radom benda Bishops Green zna o čemu je ovde reč. Kome je nepoznanica reći ću da je Alternate Action postojao sredinom prošle decenije i da ga je predvodio Greg, pevač Bishops Greena. Kako je BG trenutno na “stand by” režimu ovaj je okupio opet svoj stari bend, snimio par pesama, objavio ih na ploči i zapucao po Evropi. Alternate Action sam provalio u isto vreme kad i Bishops Green, pre nekih 5 godina i to je samo kraći opus bendova u kojim je Greg bio. Obratite obavezno pažnju i na The Lancasters. Neke njihove pesme je Bishops Green kasnije ubacio na svoje prvo izdanje.

Od samog starta znao sam da ovo neće biti posećen koncert jer niko od ekipe nije ni pominjao da bi išao. Tako je i bilo. Kao i mnogo puta do sada eto Taleta i mene u klubu. Ciljali smo da omašimo prvi bend, ali nam se nije dalo. Krenuli su sa pola sata zakašnjenja a uspeli da odradimo maratonskih 40tak minuta. Dealers Choice sam gledao pet puta do sada i uvek su mi bili bend na koji nikad ne bih obratio pažnju. Uvek se namesti das u predgrupa nekom koga idem da gledam. Veoma predvidiv street punk sa banalnim tekstovima. Šteta, jer skontao sam da bend dosta svira i za kratko vreme je izbacio dve ploče. Ne bi se reklo da imaju neku svoju publiku (a koji bend je danas pa ima?) jer je ceo nastup prošao gotovo neopaženo. Uz omanji aplauz na kraju pesme više ničega nije bilo. Publika malobrojna a atmosfera kao na groblju.

Izlazimo napolje, vraćamo se, ali se cifra ljudi tek neznatno promenila. Navodno je prodato nekih 70-tak karata. Ne bi se reklo da je tome cena bila uzrok, jer je 14/17 eura sasvim OK cifra, ali s druge strane, ipak je Alternate Action dosta “manji” bend od Bishops Green.

Nešto iza desetke eto Grega i ekipe na bini. Svi u dobro prepoznatljivom outfitu vidno raspoloženi kreću sa proverenom “Dead End Street”, pa nastavljaju sa “Keep Running” i “Plastic Society”. Petnaestak fanova ispred same bine sve vreme pevaju, skaču, polivaju se pivom. Drugi deo nastupa čine četiri stvari a potom jedna nova i za sam kraj hit “Nowhere To Run”. Bend je perfektno uvežban, bubnjar dominira, one sjajne solaže ne manjkaju, dok je Greg odlično raspoložen. Sve vreme se zajebava s par likova iz publike koji mu dobacuju. Bendu je ovo bio tek šesti koncert na kontinentu i kako kažu do sada najbolji. To je prouzrokovalo da svoj repertoar produže. Ne znam koliko sviraju inače ali ovde su sabili dobrih 16 pesama u 40+ minuta. Pročešljali su svoj ceo opus uz naglasak na novom materijalu koji je to veče i bio nabavljiv na vinilu. Do kraja svirke bend nije imao loš moment. Nemam bukvalno nijednu zamerku na celokupan nastup. Ako baš moram da poredim – iako su Bishops Green neuporedivo popularniji i do sada su bili ko zna koliko puta u Evropi, lično mi je Alternate Action uživo ubedljviji.

 

text by nemanja

fotka by tale

Comments

comments

Tags
Close